Mediterana fierbe. Erdogan ii ameninta pe greci: „Poporul grec accepta ceea ce risca sa i se intimple?”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a calificat, Duminică, drept "lacomi şi incompetenţi" pe liderii Franţei şi Greciei, într-un context de puternice tensiuni între Ankara, Atena şi Paris în Mediterana Orientală, informează AFP, potrivit Agerpres.

Aceste declaraţii virulente au intervenit în timp ce Turcia celebra, Duminică, Ziua Victoriei, sărbătoare naţională ce marchează înfrîngerea forţelor greceşti de armata lui Mustafa Kemal Ataturk în 1922, în timpul războiului de independenţă turc.

Un secol mai tîrziu, Ankara şi Atena, care îşi dispută împărţirea imenselor resurse de gaz din Marea Mediterană, fac să răsune alarmele de război, amplificîndu-şi manevrele navale sub ochii unei Europe îngrijorate.

"Poporul grec acceptă ceea ce riscă să i se întîmple din cauza liderilor săi lacomi şi incompetenţi?", a declarat Erdogan în timpul unei ceremonii de înmînare de diplome pentru ofiţeri la Ankara.

Afirmaţiile Preşedintelui turc reflectă caracterul extrem de instabil al situaţiei din Mediterana

"Poporul francez ştie preţul pe care va trebui să-l plătească din cauza liderilor săi lacomi şi incompetenţi", a adăugat el.

Aceste afirmaţii ale Preşedintelui turc reflectă caracterul extrem de instabil al situaţiei din Mediterana, la trei săptămîni după o escaladare declanşată pe 10 August de trimiterea unei nave de cercetare turce în apele revendicate de Atena.

Într-un semn de susţinere pentru Grecia, Franţa şi-a întărit săptămîna trecută prezenţa militară în Mediterana de Est. Duminică, Parisul a denunţat "comportamentul de escaladare" (a tensiunilor) al Ankarei.

"Atunci cînd este vorba de luptă, nu ezităm să dăm martiri. (...) Problema este următoare: cei care se ridică împotriva noastră în Mediterana şi Orientul Mijlociu sunt gata pentru aceleaşi sacrificii?", a mai declarat Erdogan.

Ankara, care se arată inflexibilă în faţa ameninţărilor cu sancţiuni europene, a anunţat Sîmbătă noi manevre militare în Nordul insulei Cipru.

Turcia avertizează că extinderea apelor teritoriale de către Grecia va fi considerată motiv de război

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a avertizat, Sîmbătă, că orice acţiune din partea Greciei vizînd extinderea apelor sale teritoriale de-a lungul ţărmurilor estice, spre Turcia, va fi considerată un motiv de război.