Lukasenko anunta convocarea delegatilor Adunarii Nationale in Februarie

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat că Adunarea Naţională formată din delegaţi care nu au fost aleşi va fi convocată în Februarie pentru prima dată din 2016, ca parte a planului de reformă perceput de critici drept o tactică de a trage de timp pentru a depăşi criza politică, relatează Reuters, potrivit agerpres

Belarusul a fost zguduit de proteste de amploare după alegerile prezidenţiale de la 9 August, marcate de acuzaţii de fraudă. Lukaşenko, aflat la putere din 1994, a respins criticile, coordonînd o reprimare dură a protestelor din fosta republică sovietică.

Confruntat cu cea mai mare criză din timpul regimului său, Lukaşenko a sugerat reforme constituţionale care ar reduce prerogativele Preşedintelui. El a oferit puţine detalii, dar a spus că deciziile de a redistribui o parte din atribuţii ar putea fi luată la o reuniune a Adunării Naţionale, un organism politic fără nici o putere, dar despre care Aleksandr Lukaşenko a spus că ar putea primi prerogative în curînd. Acest organism se reuneşte de obicei la fiecare cinci ani şi aduce împreună mii de delegaţi, a căror candidatură este propusă de consilii locale, partidele pro-Lukaşenko şi sindicate.

Oponenţii politici ai lui Lukaşenko, dintre care cei mai proeminenţi au fost încarceraţi sau au fugit din ţară, au respins propunerile de reformă ca pe o tactică de tragere de timp care să-l ajute pe Lukaşenko să depăşească perioada de proteste.

Adunarea Naţională se va reuni pe 11 şi 12 Februarie.

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut public lui Lukaşenko să se angajeze într-un dialog cu forţele opoziţiei din Belarus. Cei doi lideri s-au întîlnit în Septembrie la Moscova, prilej cu care Lukaşenko a vorbit public despre iniţierea unor reforme.