IURIE LEANCĂ ÎN VIZITĂ LA HÎNCEŞTI:

"Agricultura din Republica Moldova nu duce lipsă de poveşti de succes"

Prim-ministrul Iurie Leancă şi-a început, pe 25 iulie, vizita de lucru în raionul Hînceşti la o seră de ardei dulci din satul Buţeni. Aici, Iurie Leancă l-a cunoscut pe Stanislav, un tînăr care a revenit din Irlanda şi împreună cu o rudă de-a sa, plecată în Portugalia, şi-a lansat propria afacere, a transmis Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Stanislav Garbuz i-a povestit Premierului mai multe detalii despre cum a reuşit să pună pe picioare mica afacere în 2012 şi la ce roadă se aşteaptă în acest an. ”Am decis să investesc în sera de legume, deoarece este o afacere profitabilă. Am 1 ha de ardei şi ne aşteptăm la o roadă de 10-12 kg pe metru pătrat. Este prima roadă, dar deja am reuşit să închei contracte cu mai multe magazine din Chişinău pentru a le furniza produsul meu”, a spus Stanislav.

La rîndul său, Prim-ministrul Iurie Leancă s-a declarat impresionat de cele văzute. ”Vreau să vorbesc despre cîteva elemente care mi se par destul de importante. Stanislav s-a decis să vină acasă şi m-am bucurat să aud că nu regretă că s-a întors. Orice business înseamnă un risc, dar el a reuşit fiindcă a avut încredere în propriile forţe, dar şi susţinerea comunităţii”, a specificat Prim-ministrul. Iurie Leancă l-a încurajat pe Stanislav să apeleze la programul Guvernului PARE 1+1 pentru ca să-şi extindă afacerea şi să facă rost de echipament ce îi va permite să prelucreze şi să păstreze produsele agricole. De asemenea, Premierul a promis că prin intermediul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, lui Stanislav îi va fi oferită consultanţă din partea unor experţi străini.

iurie leanca in vizita la hincesti2.JPG

Tot pe 25 iulie, la Hînceşti, Prim-ministrul a vizitat o întreprindere specializată în exportul de carne de ovine şi bovine. Iurie Leancă, însoţit de ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a vizitat abatorul şi instalaţiile frigorifice care corespund standardelor europene. Fermierul Vladimir Ududovici a povestit că exportă carnea de ovine şi bovine pe pieţele din Rusia, iar din acest an a reuşit să intre şi pe pieţele din Irak şi Libia. De asemenea, întreprinzătorul dispune de un frigider cu capacitatea de 1000 tone pentru păstrarea fructelor şi legumelor pentru export în Federaţia Rusă. Acest lucru a fost posibil graţie unui grant japonez.

La amiază, Prim-ministrul a luat prînzul la o cantină socială, unde peste 100 de persoane cu nevoi speciale din oraşul Hînceşti vin zilnic să se alimenteze. Este vorba despre un proiect mai vechi fondat de cîţiva oameni de afaceri din localitate, iar cu ajutorul consiliului local, această cantină a fost renovată. Angajaţii sînt voluntari de la Corpul Păcii. În timp ce lua prînzul, Premierul a discutat cu mai mulţi beneficiari ai cantinei.

Premierul Iurie Leancă şi-a încheiat vizita de lucru cu o întîlnire cu primarii, conducătorii de întreprinderi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din raionul Hînceşti.