Ingrijorari la ONU din cauza ca țarile europene stopeaza tot mai mulţi migranti la granitele lor

Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu înmulţirea informaţiilor despre ţări europene care întorc înapoi refugiaţi şi solicitanţi de azil la frontierele lor maritime şi terestre, potrivit dpa, citată de Agerpres. „UNHCR a primit un flux continuu de rapoarte potrivit cărora unele state europene restricţionează accesul la azil, returnează oamenii după ce au ajuns pe teritoriul lor sau în apele lor teritoriale şi recurg la violenţă împotriva acestora la graniţe”, a declarat Gillian Triggs, adjunctă a Înaltului comisar al UNHCR pentru protecţia refugiaţilor. Aceasta pare să fie o practică sistematică, a spus ea. Migranţii sosiţi cu ambarcaţiuni sunt retrimişi în larg, iar cei care reuşesc să ajungă la ţărm sunt împinşi înapoi în ambarcaţiuni şi obligaţi sa plece.

Triggs nu a dat numele nici unei ţări care ar recurge la astfel de practici. Dar în trecut, unii refugiaţi au semnalat acest tip de comportament din partea gărzilor de coastă greceşti, notează dpa.

Persoane care au depăşit frontiere terestre au fost, de asemenea, respinse fără ca cineva să verifice dacă au nevoie de protecţie, potrivit UNHCR.

Agenţia ONU, cu sediul la Geneva, a adăugat că fiecare caz trebuie evaluat individual, conform Convenţiei privind refugiaţii şi legislaţiei Uniunii Europene.

Numărul migranţilor sosiţi în UE s-a diminuat în ultimii ani, conform UNHCR. Anul trecut au fost 95.000 de persoane, cu 23% mai puţine decît anul precedent şi cu 33% mai puţine decît în 2018.

Reforma UE în domeniul azilului este blocată de ani de zile

„Cu atît de puţine sosiri în Europa, situaţia ar trebui să fie gestionabilă”, a spus Triggs.

Unele ţări îşi asumă o responsabilitate disproporţionat de mare în ceea ce priveşte găzduirea noilor sosiţi, menţionează UNHCR, cerînd celorlalte naţiuni europene să se solidarizeze cu acestea.

În acelaşi timp, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a lansat un apel la o discuţie obiectivă asupra migraţiei între statele UE, preferabilă unor dezbateri "toxice" pe această temă, potrivit dpa.

„Migraţia este normală. Dezbaterea poate fi uneori toxică. În calitate de politicieni, avem responsabilitatea să ne debarasăm de această otravă”. Johansson a prezentat o nouă propunere pe această temă în Septembrie.

Reforma UE în domeniul azilului este blocată de ani de zile. Johansson a menţionat asaltul asupra Capitoliului din Washington de către susţinători ai fostului Preşedinte Donald Trump la 6 Ianuarie ca exemplu de ceea ce se poate întîmpla dacă se evită o discuţie rezonabilă.

„Am văzut cu toţii evenimentele de la Washington DC. Aceasta se întîmplă cînd otrava este lăsată să infecteze un organism. Nu putem lăsa ca aceasta să se întîmple aici”, a afirmat comisarul european, adăugînd că există „voci pragmatice rezonabile în jurul mesei” printre miniştrii de Interne ai UE.