INCA DOUA DECESE SI 101 CAZURI CONFIRMATE DE CORONAVIRUS IN R. MOLDOVA

Premierul Ion Chicu și ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu au făcut declarații după ședința Centrului comun de Comandă pentru Situații de Urgență.

Astăzi au fost înregistrate încă două decese din cauza COVID-19. A murit o persoană de 30 de ani din Chișinău, care a fost internată pe 4 aprilie în spital în stare extrem de gravă și cu evoluție fulminantă, ea suferind de diabet zaharat de tip I, potrivit ministrului Sănătății.

Cea de-a doua persoană decedată avea 70 de ani și era din Ștefan Vodă.

”Ea avea și alte probleme - hipertensiune, obezitate. A fost transferată pe data de 4 aprilie la Chișinău în stare extrem de gravă. Exprimăm condoleanțele noastre familiilor persoanelor decedate”, a declarat Viorica Dumbrăveanu. 

Tot astăzi au fost confirmate încă 101 cazuri de COVID-19, după ce au fost prelevate 192 de probe. Astfel, numărul cazurilor de contaminare a ajuns la 965, iar numărul deceselor a ajuns la 19. 

Patru cazuri sînt de import - 2 din Marea Britanie, 1 caz din Franța și 1 caz din Federația Rusă. Celelalte 97 de cazuri confirmate astăzi sînt cu transmitere locală. În Chișinău au fost înregistrate 23 de cazuri, la Ștefan Vodă - 16, la Glodeni - 11, la Ialoveni - 8, la Orhei - 7, la Fălești - 4, la Hîncești - 3, la Anenii Noi, Cahul, Nisporeni - cîte 2 cazuri, la Bălți, Călărași, Căușeni, Criuleni, Leova, Strășeni, Telenești - cîte un caz, iar în stînga Nistrului au fost înregistrate 6 cazuri.

”Astăzi nu avem înregistrat niciun caz suplimentar în Soroca și credem că acele măsuri care sînt întreprinse vor avea drept efect stoparea răspîndirii acestei infecții în localitățile aflate în carantină. Mai avem totuși o situație de răspîndire la Ștefan Vodă și este oportun să monitorizăm situația epidemiologică și să stabilim ce măsuri urmează să mai fie întreprinse în comun cu autoritățile publice locale pentru a stopa răspîndirea locală”, a declarat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

La rîndul său, prim-ministrul Ion Chicu a declarat că reprezentantul OMS în Republica Moldova a remarcat că măsurile restrictive întreprinse în ultima lună sînt eficiente și dau rezultat.

”Deși numărul cazurilor crește, el ne-a prezentat o statistică pe regiune. Numărul cazurilor la noi se dublează odată la patru zile, pe cînd în alte țări - odată la două zile. Deja avem dovadă și confirmare că dau rezultat. Trebuie să ne conformăm. Vom trece de această epidemie, dar trebuie să ne solidarizăm, a declarat premierul. 

Anterior, Ion Chicu a anunțat că persoanele care vor avea formă ușoară de îmbolnăvire cu COVID-19 ar putea să fie tratate acasă și nu în spitale, așa cum se întîmplă în prezent. Chicu a menționat că statul nostru va prelua acest exemplu de la țările europene.

Sursa: sputnik.md