FOLOSESTI DES INALBITOR? TE EXPUI LA BOLI PULMONARE

Utilizarea regulată a dezinfectanților, cum ar fi înălbitorul, este legată de un risc mai mare de boli pulmonare, potrivit unui studiu recent.

Cercetătorii spun că expunerea săptămînală la dezinfectanți specifici a fost suficientă pentru a crește riscul de boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) cu aproape o treime.

BPOC este un termen umbrelă pentru mai multe afecțiuni pulmonare, cum ar fi bronșită și emfizem. Persoanele cu BPOC au probleme cu golirea aerului din plămîni, deoarece căile respiratorii au fost îngustate.

Cercetătorii de la Institutul Naţional Francez de Sănătate şi Cercetare Medicală au analizat datele dintr-un studiu pe termen lung asupra femeilor asistente medicale din S.U.A. Ei au ales 55.185 de asistente medicale care nu aveau BPOC în 2009 și au examinat ce s-a întîmplat cu ele în următorii 8 ani. În această perioadă, 663 de asistente medicale au fost diagnosticate cu BPOC.

Cercetătorii au folosit chestionare pentru a descoperi cu care dezinfectanţi au intrat în contact şi de ce i-au folosit. Au fost enumeraţi următorii dezinfectanţi: glutaraldehidă (un dezinfectant puternic folosit pentru instrumente medicale), înălbitor, apă oxigenată, alcool.

S-a descoperit că 37% dintre asistente au folosit dezinfectanţi săptămînal. Acest lucru a fost legat de un risc cu 22% mai mare de a avea BPOC decît cele care nu au utilizat dezinfectanți în fiecare săptămînă.

Utilizarea pe scară largă a acestor dezinfectanți specifici a fost asociată cu un risc de BPOC cu 24% pînă la 32% mai mare.

Cercetătorii spun că rezultatele au luat în considerare şi alţi factori care ar putea afecta şansele de a avea BPOC, cum ar fi fumatul, vîrsta, indicele de masă corporală şi etnie.

Dr. Sheena Cruickshank, immunolog la Universitatea din Manchester, Anglia, spune ca BPOC este o boală complexă şi se ştie că probabilitatea de a dezvolta BPOC este mai mare dacă ai fumat şi creşte cu cît ai fumat mai mult.

Sursa: webmd.com