FILME SI ARTISTI DE OSCAR

Sean Connery, distins cu premiul Oscar în 1988

Actorul Sean Connery a fost distins, în 1988, cu premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar, în filmul ''The Untouchables'' (1987). Thomas Sean Connery s-a născut la 25 August 1930, într-o suburbie a orașului Edinburgh, într-o familie de condiție modestă. Ulterior, avea să declare că "eram foarte săraci (...) dar n-am știut niciodată cît de săraci pentru că așa era toată lumea acolo.", notează biography.com.

A urmat școala primară Tollcross, unde și-a uimit dascălii cu aptitudinile sale matematice deosebite. De îndată ce a învățat să citească, a devorat toate cărțile care-i picau în mînă. Avînd și un frate mai mic, Sean a fost nevoit să lucreze încă din copilărie, iar la o vîrstă fragedă a renunțat la școală pentru a se angaja cu normă întreagă.

La vîrsta de 16 ani, s-a înrolat în Marina Regală Britanică, unde, la fel ca alți tineri, și-a făcut două tatuaje, care reflectă angajamentele sale: familia și Scoția natală. Unul dintre ele este dedicat părinților: "Mum and Dad", iar celălalt Scoției, "Scotland Forever.", notează site-ul seanconnery.com.

După trei ani, însă, o criză de ulcer a pus capăt carierei în serviciul Marinei. A revenit la Edinburgh, unde a lucrat în domenii diferite, ca zidar sau ca salvamar, spre exemplu. Petrecea mult timp, însă, practicînd bodybuilding, ceea ce l-a propulsat în competiția Mister Universe, în 1950, unde a obținut locul al III-lea. Acolo a fost remarcat și i s-a propus să se alăture corului pentru musical-ul ''South Pacific''.
Succesul nu a venit, însă, imediat, ci abia după 8 ani, cînd a fost distribuit în ''Another Time, Another Place'' (1958), unde a avut-o alături de Lana Turner, iar după alți 4 ani, în rolul care l-a consacrat, cel al agentului James Bond, jucînd în șase filme din seria lui Ian Fleming, conturate în jurul agentului secret 007: ''Dr. No'' (1962), ''Goldfinger'' (1964), ''From Russia, With Love'' (1964), ''Thunderball'' (1965), ''You Only Live Twice'' (1967) și ''Diamonds are Forever'' (1971).

Au urmat și alte roluri, precum: ''Murder on the Orient Express'' (1974), după romanul polițist al Agathei Christie; ''The Man Who Would Be King'' (1975), o adaptare după povestirea lui Rudyard Kipling; filmul romantic medieval ''Robin and Marian'' (1976), ''The Great Train Robbery'' (1979), ''Time Bandits'' (1981), filmul SF, ''Outland'' (1981). Revine, în 1983, la rolul lui James Bond, dar într-o abordare mai matură și mai înțeleaptă, în ''Never Say Never Again''. În 1986, a jucat în filmul ''The Name of the Rose'' (1986), iar un an mai tîrziu, în ''The Untouchables'' (1987), care-i aduce premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar, în 1988. În 1989, a fost tatăl personajului principal din filmul lui Steven Spielberg, ''Indiana Jones and the Last Crusade'' (1989).

Anii '90 i-au adus roluri în filme celebre, precum: ''The Hunt for Red October'' (1990); ''Robin Hood: Prince of Thieves'' (1991); ''Medicine Man'' (1992); ''Rising Sun'' (1993); ''First Knight'' (1995); ''Just Cause'' (1995); ''Dragonheart'' (1996); ''The Rock'' (1996); ''The Avengers'' (1998), cu Ralph Fiennes și Uma Thurman. În 1999, Connery a semnat producția filmului ''Entrapment'', în care a și jucat, alături de Catherine Zeta-Jones. Anul 2000 i-a adus ceea ce unii consideră a fi unul dintre cele mai bune filme în care a jucat, ''Finding Forrester'', notează seanconnery.com, iar în 2003, deține rolul principal în ''The League of Extraordinary Gentlemen''. În 2006, actorul și-a pus la dispoziție vocea pentru un personaj din lungmetrajul animat ''Sir Billi the Vet''.

În anul 2000, lui Sean Connery i-a fost acordat titlul de Sir. În Iunie 2006, a primit premiul Institutului American de Film (American Film Institute — AFI) pentru întreaga activitate, devenind astfel cel de-al 34-lea actor distins cu acest premiu. Sean Connery a mulțumit audienței pentru ''o noapte a naibii de frumoasă'' și a declarat că ''Mi-am început cariera la numai 5 ani și mi-a luat 70 de ani să înțeleg asta. Atunci am învățat să citesc, și fără cărțile și scenariile pe care le-am citit nu m-aș fi aflat acum în fața voastră''. Președintele AFI, Howard Stringer, l-a numit atunci pe Sir Sean Connery ''un artist de cel mai înalt rang'', adăugînd că, ''deși este considerat creatorul unuia dintre cei mai mari eroi de film din toate timpurile (James Bond), talentul său actoricesc transcede rolurile pe care le-a avut în cursul carierei''. În Octombrie 2006, Sean Connery a primit, la Opera din Roma, premiul ''Marcus Aurelius'', care recompensează cariera unui actor, sub forma unui mic trofeu din aur realizat de Bulgari și reprezentîndu-l pe împăratul roman Marcus Aurelius pe calul său de luptă.

Sean Connery s-a căsătorit, în 1962, cu actrița australiană Diane Cilento, cu care are un băiat, Jason. În 1973, însă, cei doi au divorțat în mijlocul unui adevărat scandal lansat de tabloide, conform cărora motivul divorțului ar fi fost violența domestică, potrivit biography.com. Connery a negat toate aceste acuzații și s-a recăsătorit cu artista de origine franco-marocană, Micheline Roquebrune, în 1975.

În 1989, la aproape 60 de ani, carismaticul actor a fost votat de Revista People ''cel mai sexy bărbat în viață''. Atunci cînd a aflat de acest top, a răspuns: ''Ei bine, nu sunt prea mulți bărbați sexy decedați, nu-i așa?'' În 2006, la vîrsta de 75 de ani, Sean Connery a fost votat cel mai sexy pensionar din Marea Britanie, într-un sondaj realizat de site-ul Tickbox, fiind considerat de peste 50% dintre persoanele chestionate drept cel mai atrăgător bărbat din Marea Britanie.

Sean Connery a donat mare parte din cîștigurile sale pentru a susține tinerii ce provin din medii defavorizate. Este un militant activ pentru independența Scoției față de Marea Britanie, donînd o mare parte din cîștiguri și Partidului Naționalist Scoțian. (AGERPRES)