Femei si studenti care manifestau pasnic impotriva lui Lukasenko, arestati Simbata la Minsk

Mai mulți manifestanți care protestau paşnic împotriva regimului Lukaşenko la Minsk au fost arestați Sîmbătă, transmite dpa, potrivit Agerpres. Bilanțul arestărilor în timpul protestelor de după alegerile din August a depășit pragul de 13.000.

Cel puţin 15 persoane, în special tineri, au fost imobilizate de forţele de ordine, băgate în dubele Poliţiei și duse în arest, a declarat Organizaţia pentru Drepturile Omului Viasna.

În ultimele două weekenduri, femei care manifestau s-au deplasat în grupuri mici, pentru a evita să fie arestate. Sîmbătă, li s-au adăugat și studenţi, putînd astfel să demonstreze în Minsk în grupuri mai mari.

„Solidaritatea femeilor şi a studenţilor este extinsă şi reprezintă o forţă”, a scris lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, pe aplicaţia Telegram.

13.000 de arestări în două luni de proteste

Aleksandr Lukaşenko susţine că a fost reales Preşedinte cu 80,1% din voturile exprimate la scrutinul din 9 August, dar rezultatele sunt contestate de opoziţie. De două luni, în fiecare Duminică, la Minsk, se strîng aproximativ 100.000 de manifestanţi, în pofida represaliilor care au dus la arestarea sau la exilarea aproape a tuturor persoanelor aflate în prima linie a opoziţiei.

Forţele de securitate din Belarus au arestat peste 13.000 de persoane în timpul reprimării manifestaţiilor de pînă acum, dintre care unele au fost ulterior puse în libertate. Principalii opozanţi ai lui Lukaşenko fie se află în detenţie, fie au fugit în străinătate.

Lidera opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, care a fugit în Lituania, la scurt timp după alegerile din 9 August, a stabilit pentru 25 Octombrie data limită pînă la care Aleksandr Lukaşenko să renunţe la putere. În caz contrar, ar urma să fie declanşată o grevă naţională care ar paraliza ţara. Acest ultimatum survine după ce autorităţile belaruse şi-au intensificat măsurile contra demonstranţilor antiguvernamentali şi au ameninţat chiar cu utilizarea muniţiei de război pe străzi.