Expertii avertizeaza despre un virus letal „cu potential epidemic grav” si care nu are leac

Un virus letal numit Nipah, transmis de lilieci şi care a provocat deja epidemii în rîndul oamenilor în Asia de Sud şi Asia de Sud-Est, are un „potenţial epidemic grav”, au atras atenţia specialiştii în sănătate publică şi boli infecţioase la nivel mondial, citaţi de Reuters.

Virusul, identificat în 1999 în Malaysia şi Singapore, care a provocat epidemii cu rate de mortalitate cuprinse între 40% şi 90% şi s-a răspîndit pe mii de kilometri în Bangladesh şi India, nu are încă leac, neexistînd medicamente sau vaccinuri împotriva acestuia, au indicat specialiştii, potrivit Agerpres. ''Au trecut douăzeci de ani de la descoperirea lui, însă lumea încă nu este dotată în mod adecvat pentru a face faţă ameninţării la adresa sănătăţii la nivel global reprezentată de virusul Nipah", a declarat Richard Hatchett, director executiv al Coaliţiei pentru Inovaţii în domeniul Pregătirii pentru Epidemii (CEPI), care participă săptămîna aceasta la o conferinţă pe tema Nipah, în Singapore.

CEPI, un parteneriat între specialişti în afecţiuni şi organizaţii publice, private, caritabile şi civile, a fost înfiinţată în 2017 pentru a încerca grăbirea dezvoltării unor vaccinuri împotriva bolii infecţioase nou-apărute şi necunoscute. Printre primele obiective ale sale se numără Nipah, un virus transmis în principal de anumite tipuri de lilieci şi porci infectaţi, dar şi în mod direct, de la o persoană la alta, precum şi prin alimente contaminate.

În doi ani de la descoperirea sa, Nipah se răspîndise în Bangladesh unde a provocat mai multe epidemii din 2001. Un focar de Nipah din 2018, în Kerala, India, a provocat decesul a 17 persoane.

''Epidemiile de Nipah au fost pînă în prezent limitate la Asia de Sud şi Asia de Sud-Est, însă virusul are un potenţial epidemic grav, deoarece liliecii frugivori Pteropus care sunt purtători ai virusului se regăsesc în zonele tropicale şi sub-tropicale, unde trăiesc peste două miliarde de oameni", a subliniat Hatchett. Specialistul a indicat de asemenea că Nipah poate fi transmis de la o persoană la alta şi se poate răspîndi, teoretic, în zone dens populate.

''În prezent nu există medicamente sau vaccinuri specifice pentru infecţia cu virusul Nipah, chiar dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii a identificat-o ca fiind o boală prioritară'', a declarat Wang Linfa din cadrul Facultăţii Medicale Duke-NUS.