Dintr-o greseala tehnica, au fost sterse mii de fisiere din baza de date a Politiei britanice

Mii de date au fost şterse din sistemul central de calculatoare al Poliţiei britanice din cauza unei erori informatice, a recunoscut Vineri Ministerul de Interne, precizînd că a fost o „problemă tehnică” şi că amploarea acesteia este în prezent investigată, relatează DPA, potrivit agerpres. Cotidianul Times a relatat, Vineri, că peste 150.000 de evidenţe despre persoane arestate, conţinînd date legate de ADN şi amprente, au fost şterse. Cu toate acestea, Home Office a precizat că nu au fost afectate decît date de la persoane care au fost eliberate şi pentru care nu au mai existat investigaţii suplimentare.

„Chestiunea tehnică legată de sistemul de calculatoare al Poliţiei naţionale a fost rezolvată şi lucrăm împreună cu instituţiile partenere de aplicare a legii pentru a-i evalua impactul”, a explicat Ministerul de Interne. „Chestiunea a fost legată de persoanele arestate şi eliberate şi în cazul cărora nu au mai fost iniţiate acţiuni. Nu au fost şterse alte date despre persoane condamnate sau periculoase. Nu mai pot fi şterse alte date”, a adăugat Home Office.

Conform Times, eroarea ar putea afecta cel puţin capacitatea Poliţiei de a redeschide cazuri.

Partidul Laburist, de opoziţie, a cerut o declaraţie din partea ministrului de Interne, Priti Patel.

„Este o eroare de securitate extrem de gravă, care prezintă pericole mari pentru siguranţa cetăţenilor”, a spus ministrul de Interne ”din umbră”, Nick Thomas-Symonds. „Incompetenţa acestui Guvern haotic nu mai poate fi lăsată să pună oamenii în pericol, să lase liberi infractori şi să împiedice să se facă justiţie pentru victime”, a atras el atenţia.