Coronavirusul pune la incercare fortele armate ale Europei

Forţele armate de pe tot cuprinsul Europei şi-au redus operaţiunile şi au impus reguli şi mai stricte personalului, în încercarea de a limita răspîndirea noului coronavirus în rîndul militarilor, care de multe ori trăiesc şi lucrează în spaţii închise, ceea ce îi face mai vulnerabili la infectare, scrie Luni agenţia Reuters, potrivit agerpres. Împiedicarea proliferării bolii printre militari este importantă atît pentru securitatea naţională, cît şi pentru că în multe ţări o serie de unităţi specializate ale forţelor terestre, navale şi aeriene au fost chemate să ajute Guvernele să combată virusul, notează Reuters.

Germania a mobilizat, de pildă, 15.000 de militari pentru a ajuta autorităţile locale să răspundă la criză, în timp ce Polonia a chemat mii de soldaţi să patruleze pe străzi în cursul carantinei, să ajute la dezinfectarea spitalelor şi la controlul graniţelor.

Evenimentele de la bordul portavionului nuclear Theodore Roosevelt au pus în evidenţă riscul ca boala să se răspîndească rapid în rîndul militarilor. În prezent, nava cu un echipaj de 5.000 de oameni este andocată în teritoriul american Guam în vederea testării celor aflaţi la bord. Comandantul navei a fost demis după ce şi-a exprimat într-o scrisoare preocupările privind lipsa de măsuri adecvate împotriva noului coronavirus.

În Franţa, Italia şi Spania, unele din ţările cele mai afectate de epidemie, operaţiunile militare au fost reduse sau suspendate. Germania a pus în carantină o parte din personal, iar forţele armate turce sunt supuse distanţării sociale în cazărmi, între alte măsuri. Duminică, Turcia a anunţat şi o limitare a deplasărilor forţelor sale din Siria, pe fondul creşterii cazurilor de infectare.

Un purtător de cuvînt al forţelor armate franceze a menţionat că misiunile maritime şi desfăşurările neesenţiale au fost anulate sau reduse, subliniind că măsurile nu au impact deocamdată asupra capacităţii operaţionale. Navele militare franceze din strîmtoarea Hormuz nu mai opresc în alte porturi regionale în afară de Abu Dhabi, iar operaţiunile aeriene au fost afectate, fiind anulate exerciţii şi amînată desfăşurarea de aeronave într-o serie de teatre, a mai spus colonelul Frederic Barbry. În Estul Franţei, 600 de militari au contractat virusul, a anunţat Vineri Ministerul francez al Apărării. Patru soldaţi din operaţiunea Barkhane împotriva militanţilor islamişti din Africa de Vest sunt de asemenea infectaţi.

„Criza va avea un impact, nu doar în ce priveşte resursele disponibile pentru apărare şi securitate, ci şi în ce priveşte modul de distribuire a acestor resurse”, a remarcat Malcolm Chalmers, director adjunct al think-tankului Royal United Services Institute.

A ajuta şi a infecta?

Testarea personalului militar este de importanţă critică, dar nu este clar cît de răspîndită este această practică. Marea Britanie, Franţa şi Turcia au refuzat să spună cîţi militari au fost testaţi sau au contractat COVID-19, boala pe care o provoacă virusul.

Ministerul italian al Apărării a detaliat doar situaţia din rîndul ofiţerilor, precizînd că au fost testaţi pozitiv şeful Statului Major Salvatore Farina şi circa 10 alţi ofiţeri. Un locotenent-colonel a murit.

În Spania, nr. 2 în privinţa contaminărilor după SUA, cu peste 130.000, Ministerul Apărării a afirmat că au fost testaţi pozitiv 230 de militari, iar alţi circa 3000 se află în autoizolare. Şeful Statului Major spaniol, generalul Miguel Angel Villaroya, a declarat că nu a fost afectată de noul virus nici o operaţiune navală, dar rotirea personalului din cadrul misiunii UE Atalanta din Cornul Africii a fost întreruptă după ce a fost descoperită o persoană infectată.

Şi un purtător de cuvînt al Ministerului german al Apărării a comunicat că sunt infectaţi circa 250 de soldaţi, mai puţin de 10 fiind spitalizaţi. Între aceştia se numără cîţiva soldaţi din cadrul misiunii NATO din Lituania de descurajare a interferenţei ruse, un purtător de cuvînt afirmînd că manevrele au fost suspendate din cauza coronavirusului, chiar dacă se menţine obiectivul principal al misiunii. Trupele germane care merg în Afganistan trec mai întîi printr-o izolare de 14 zile, în timp ce patru soldaţi italieni desfăşuraţi la Kabul au fost testaţi pozitiv la sosire. Circa 200 din cei 800 de soldaţi italieni din Irak se întorc acasă.

Dar, în contextul în care infecţiile ar putea începe să ajungă la un vîrf în Europa, devine o prioritate asigurarea ca personalul militar care contribuie la combaterea virusului să nu fie infectat la rîndul său, notează Reuters. Autorităţile britanice au fost criticate pentru situaţia deficitară a testărilor, cu doar circa 65.000 de teste efectuate din 2 Aprilie, la o populaţie de 66 de milioane. Secretarul britanic al Sănătăţii a promis să testeze 100.000 de oameni pe zi, pînă la sfîrşitul acestei luni. În Marea Britanie, unităţile militare acordă ajutor logistic şi la distribuirea de echipamente militare în ţară, dar nu este clar cîţi dintre militari au fost testaţi.