CANDU, STRINS CU USA IN PARLAMENTUL EUROPEAN:

A fost întrebat cum are de gînd să lupte cu naşul său, oligarhul Plahotniuc

Situaţie jenantă pentru preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. Acesta a fost întrebat direct chiar în Parlamentul European cum va lupta cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, care este naşul său, şi de ce a demis un guvern proeuropean.

S-a întîmplat în cadrul reuniunii de aseară a Comisiei Afaceri Externe a Parlamentului European, la care a participat şi preşedintele Parlamentului de la Chişinău. Andrian Candu a fost întrebat cum va lupta cu oligarhia din Republica Moldova, în special cu „oligarhul Plahotniuc, finanţatorul PD”, de ce a demis propriul Guvern şi dacă va face alianţă cu PCRM, potrivit Radio Chişinău.

Deputaţii europeni au declarat, că din cauza clasei politice de la Chişinău, Republica Moldova a ratat o oportunitate de a se apropia de Uniunea Europeană, iar procesele politice au ajuns sub controlul oligarhilor.

„Sperăm că după mai multe amînări şi confuzie, Republica Moldova să revină şi să reia munca pentru a încheia acţiunile la care s-a angajat odată cu semnarea Acordului de Asociere. Uniunea Europeană nu are nevoie de încă o criză în regiune şi nu vrem să o vedem îndreptîndu-se şi mai mult în această direcţie. Mă tem că de aici veţi pleca cu mai multe întrebări decît răspunsuri. Aş vrea să vă întreb ce ar trebui să fie făcut pentru a reduce influenţa oligarhilor în procesul politic. Şi a doua întrebare: vedeţi o posibilă şansă într-un viitor apropiat, de reînnoire a coaliţiei proeuropene, şi de a o lua de la început, pentru a duce Republica Moldova pe drumul european”, a declarat raportorul european pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius.

„Moldova a reuşit contraperformanţa ca într-un an să rateze poziţia bună pe care o avea şi să ajungă într-un impas politic. Am şi eu o întrebare - cum răspundeţi apelului lui Vladimir Voronin de a vă asocia dvs., Partidul Socialiştilor şi Partidul Comuniştilor într-un nou Guvern? Şi al doilea lucru - aş vrea să comentaţi asupra rolului oligarhilor în politică şi în particular asupra rolului pe care-l joacă Plahotniuc, care este patronul partidului dvs.?”, l-a întrebat europarlamentarul Cristian Preda pe Andrian Candu.

Preşedintele Parlamentului le-a spus deputaţilor europeni că există suficiente forţe europene pentru a forma un guvern proeuropean la Chişinău, dar nu exclude o colaborare cu PCRM în martie, la alegerea preşedintelui Republicii Moldova.

La rîndul său, preşedintele delegaţiei Parlamentului European pentru RM, Andi Cristea, a menţionat că situaţia politică, socială şi economică din Moldova este una îngrijorătoare, iar clasa politică de la Chişinău a dat dovadă de iresponsabilitate. El a subliniat că UE a creat premise şi i-a oferit Chişinăului o fereastră de oportunitate care, însă, în prezent pare închisă.

Sursa: jurnal.md