Alerta de amenintare sporita de terorism dupa tranzitia la Administratia Biden

Oficialii din fruntea securității SUA au avertizat în privința unei amenințări sporite de terorism intern, ce ar putea fi provocat de persoane nemulțumite de rezultatele alegerilor prezidențiale din Noiembrie, potrivit BBC. Departamentul pentru Securitate Internă a afirmat că atacul de pe 6 Ianuarie asupra Capitoliului american lansat de susținătorii lui Donald Trump ar fi încurajat unele persoane extremiste. Într-o notă de informare, a avertizat în privința unei amenințări din partea “indivizilor frustrați de exercițiul autoritar al Guvernului”.

Însă a adăugat că nu există informații în privința unui anumit complot.

Atacul asupra clădirii Capitoliului a survenit în timpul reuniunii Congresului care urma să confirme victoria electorală a lui Joe Biden. Președintele înfrînt, Donald Trump, se adresase anterior miilor de suporteri din fața Casei Albe și a repetat acuzații nefondate că victoria i-a fost furată.

Acesta le-a spus: “Dacă nu luptați, nu veți mai avea o țară”.

O mulțime apoi s-a îndreptat către Capitoliu, copleșind forțele de ordine și intrînd cu forța în clădire. Cinci oameni, inclusiv un ofițer de Poliție din Capitoliu, au murit în timpul revoltei.

Trump a fost pus sub acuzare de către Camera Reprezentanților pentru incitare, iar judecarea sa în Senat va începe luna viitoare.

Nota de informare emisă transmite că Departamentul consideră că o amenințare sporită va rămîne în vigoare în „săptămînile care urmează inaugurării prezidențiale”.

„Informațiile sugerează că unii extremiști motivați ideologic, ce se împotrivesc exercițiului de autoritate al Guvernului și tranziției prezidențiale, care au și alte aparente nemulțumiri alimentate de narațiuni false, s-ar putea mobiliza în continuare să incite la violență sau să acționeze violent”, arată Departamentul.

Recomandarea mai arată că unii “extremiști violenți pe plan intern ar putea fi încurajați” de asaltul asupra clădirii Capitoliului “pentru a lua în vizor oficiali aleși și facilități guvernamentale”.

Este prima alertă publică de acest fel pe care Departamentul a emis-o în ultimul an.

Atacul asupra Capitoliului a făcut valuri în SUA iar autoritățile americane s-au mișcat rapid pentru a-i identifica și a-i aresta pe cei responsabili.

Procurorii spun că au identificat pînă acum 400 de suspecți și au arestat 135 de persoane care ar fi avut legătură cu violențele.