AFACEREA „PIAŢA CENTRALĂ”. DUBLA EXPLOATARE A ŢĂRANILOR

Bani negri pentru toţi primarii Chişinăului

Autor: Mihai CONŢIU

Se afirmă că în Piaţa Centrală din Chişinău există un rulaj anual de marfă în valoare de peste un miliard de dolari, numai că datele statistice şi „cuminţite” oficial spun că rulajul ar fi de vreo zece ori mai mic. Astfel, pe anul 2012, se spune că Piaţa Centrală a încasat venituri de 41,8 milioane de lei, cu un profit direct de 9,5 milioane de lei. Pe teritoriul acesteia, cel puţin în înscrisurile oficiale, figurează amplasarea a 4.509 locuri de vînzare şi 783 gherete.

Actualul director interimar al Pieţei Centrale, Veaceslav Balan, a fost numit de Dorin Chirtoacă pe data de 12 Octombrie 2012. Conform propriei sale declaraţii de avere de la Comisia Naţională de Integritate (CNI), Balan a fost salarizat cu 72.618 de lei, pentru doar primele aproape trei luni de la numirea în funcţie. Nu mai vorbim aici despre sutele de mii de lei încasate ca salariu de ceilalţi şefi mai mici ai acestei pieţe.

Conform destinaţiei naturale, principalii beneficiari privilegiaţi ai ocupării tarabelor şi gheretelor ar trebui să fie ţăranii producători şi distribuitori de produse agroalimentare – legume, fructe, verdeţuri, lactate, carne de vită şi pasăre din gospodăriile ţărăneşti, peşte etc. Piaţa Centrală din Chişinău a fost şi este o mină nesecată de aur pentru absolut toţi primarii Capitale. Ei şi acoliţii acestora şi-au dobîndit averi fabuloase din exploatarea acestei pieţe în detrimentul producătorului rural, al ţăranului.

Majoritatea locurilor de vînzare din această piaţă sunt deţinute de intermediari, de indivizi dubioşi care n-au nici în clin şi nici în mînecă vreo legătură cu producerea produselor agroalimentare. Ei sunt doar Mafia de încredere a primarilor şi politicienilor, cărora le plătesc taxele ilicite de rigoare. Astfel, ţăranii producători sunt de două ori exploataţi.

În primul rînd sunt exploataţi indirect de către guvernanţi, care nu fac nimic pentru a le uşura munca istovitoare pe cîmp, lăsîndu-i să lucreze în condiţii de-a dreptul medievale. În al doilea rînd, vorbind doar de Chişinău, sunt exploataţi cu cruzime de intermediarii din Piaţa Centrală, care-i obligă efectiv, de cele mai multe ori prin constrîngere, să-şi vîndă marfa la preţuri de nimic, iar ei s-o revîndă „oficial” cu preţuri înzecite chiar. Doar ei sunt stăpînii tarabelor şi gheretelor oferite de către municipalitate.

piata centrala2 copy.jpg

Este extrem de greu să-i numere cineva pe toţi cei care au ajuns milionari de pe urma Pieţei Centrale! Intermediarii, structuraţi într-o adevărată Mafie, sunt cam aceiaşi mereu. Doar şefii pieţei se schimbă odată cu primarii. Intermediarii mafioţi nu fac nimic altceva decît să ofere aceleaşi mite, numai că altor stăpîni. Piaţa Centrală nu doar că face milionari permanent, dar este şi un „agent electoral finanţator” al campaniei partidului din care face parte primarul. Pentru că numai în această mizerie se pot produce bani cu nemiluita, nici un primar nu a intenţionat demolarea ei definitivă şi ridicare unui uriaş complex pe acest teren.

Ţăranii, singuri producători ai bunurilor agroalimentare vîndute în piaţă, cei care vor totuşi să-şi vîndă singuri marfa şi rezistă la presiunile intermediarilor, nu au loc în Piaţa Centrală, ci doar pe trotuarele oraşului de unde sunt fugăriţi de poliţişti ca nişte infractori. Astfel, bieţii ţărani producători, au în faţă doi inamici terorişti cumpliţi: a) intermediarii care-i agresează să le vîndă marfa şi îi alungă atunci cînd vor să intre în piaţă; b) poliţiştii care-i alungă de pe trotuare, care, deşi acţionează legal, protejează indirect abuzurile intermediarilor. Fiind fugăriţi de poliţişti, bieţii oameni sunt nevoiţi să cedeze mafioţilor intermediari!

Dorin Chirtoacă, şi el, are nevoie de această mafie a intermediarilor din motive deja binecunoscute. În mod normal, intermediarii ar trebui alungaţi din Piaţa Centrală cu mare uşurinţă. Ei probabil că au o prioritate suspectă şi cointeresată la închirierea tarabelor şi gheretelor în virtutea faptului sunt proprietarii unui SRL sau au vreun fals certificat de producător. Aici ar trebui să intervină Poliţia! Aceştia trebuie să demonstreze că sunt, într-adevăr, producători de produse agroalimentare în satul de unde spun că au adus marfa pe care o vînd. Orice primar de localitate poate infirma sau confirma acest lucru.

Este posibil ca unii dintre aceşti intermediari să aibă înscris în statutul SRL-ului său că obiectul său de activitate este comercializarea produselor agroalimentare, însă asta nu este nimic altceva decît o capcană semi-legală. În această situaţie, prioritate trebuie să aibă tot ţăranii, care-s producătorii direcţi ai acestor produse.

În altă ordine de idei, se tot vorbeşte despre construirea unei alte mari pieţe de desfacere a produselor agroalimentare. Ministrul Agriculturii a şi făcut, mai de mult, declaraţii în acest sens. În acest context, dacă primarului Chirtoacă chiar i-ar păsa de ţăranii producători care doresc să-şi comercializeze singuri marfa, soluţii civilizate s-ar găsi chiar în capitală, nu la dracu-n praznic!

Exact aşa cum a văzut şi el prin Occidentul prin care se plimbă teleleu, aşa cum este şi în Bucureşti, se pot amenaja astfel de condiţii pentru producători chiar pe teritoriul imens şi neexploatat de la Moldexpo. Acolo ar putea să fie amplasate tarabe moderne, gherete şi spaţii civilizate şi dotate termic pentru comercializarea cărnii, produselor lactate etc. şi tot aşa! Curat, dotat, civilizat, ieftin şi cu voinţă  ca-n Occident! Fără urmă de intermediar! Bineînţeles că Chirtoacă n-o să vrea să implice Primăria într-un astfel de proiect, iar asta pentru că are nevoie de bani negri pentru campania electorală a PL pentru Parlament şi a lui, alta, pentru postul de primar!