50% DIN MOLDOVENI NU AU ACCES DURABIL LA APĂ

Jumătate din populaţia Moldovei nu are acces durabil la apă. Guvernul investeşte anual circa 500-600 de milioane de lei pentru apă şi canalizare, dar pentru a redresa situaţia în această direcţie e nevoie de un miliard de lei cel puţin, spune ministrul mediului, Gheorghe Şalaru.

Ministrul a comunicat că în perioada 2002-2009 au fost finanţate circa 100 de proiecte legate de apă şi canalizare şi s-a investit 96 de milioane de lei. În perioada 2010-2013 au fost derulate 300 de proiecte, cu finanţări de 467 de milioane de lei.

Gheorghe Şalaru spune că noua strategie de mediu 2013-2023 prevede investiţii în domeniul asigurării populaţiei cu apă potabilă şi acces la canalizare, dar sunt şi localităţi care nu au nevoie de apeduct, localităţile mici, cu puţini locuitori, la care ar fi mai bine să se construiască o fântână şi să se investească într-o mini staţie de epurare.

Ministerul Mediului este în proces de estimare a costurilor finale pentru a asigura toată populaţia Moldovei cu apă potabilă şi acces la canalizare. Potrivit unor studii europene, ar fi nevoie de investiţii de circa 400 de euro per locuitor.