Ziua Nationala a Poloniei

Polonia sărbătorește, în fiecare an, Ziua națională la data de 3 Mai, reprezentînd Ziua Constituției (adoptată în 1791), precum și la 11 Noiembrie – Ziua Independenței (1918), potrivit www.mae.ro.

Republica Polonă este o țară din Europa Centrală, care se învecinează cu Germania la Vest, Cehia și Slovacia la Sud, Ucraina și Belarus la Est, Lituania, Federația Rusă și Marea Baltică la Nord. Are, de asemenea, o frontieră maritimă cu Danemarca și Suedia.

Întreaga suprafață a țării este de 312.685 kmp. Polonia are o populație de peste 38 milioane de locuitori, în principal în orașe și municipii mai mari, precum capitala istorică, Cracovia, și cea actuală – Varșovia. Principalele orașe: Wroclaw, Poznan, Gdansk, Katowice. Statul polon este împărțit în 16 provincii (voievodate). Polonezii reprezintă 96,7% din populație, germanii – 0,4%, ucrainenii – 0,1%, bielorușii – 0,1%, alții – 2,7%. Limba oficială este poloneza. Majoritatea populației este de religie romano-catolică – 89,8%, dar există și comunități ortodoxe – 1,3%, protestante – 0,3%, altele – 8,6%. Moneda națională este zlotul. 

Potrivit Enciclopediei Statelor Lumii, ediția a XIV-a (2016), teritoriul țării se desfășoară pe 650 km (N-S) și 690 km (E-V) și este preponderent unul de cîmpie (3/4 din teritoriu prezintă altitudini mai mici de 200 m). Doar în Sud există un relief mai înalt, deluros și muntos; la granița cu Cehia și Slovacia sunt munții Sudeți, cu altitudini scăzute (în general sub 1.000 m; altitudinea maximă – vîrful Sniezka, 1.602 m) și munții Carpați, cu altitudini mai mari (2.499 m. altitudinea maximă din Polonia, cu vîrful Rysy, din masivul Tatra înaltă), prezentînd un relief de tip alpin. Trecerea spre Marea Cîmpie Poloneză, presărată cu mici coline, mai ales spre țărmul Mării Baltice, și cu numeroase lacuri (circa 2.700) în Mazuria se face prin intermediul unor podișuri – Lysica (612 m alt. max.) și Lysa Gora (595 m alt. max.). Țărmul Mării Baltice (524 km lungime) se prezintă înalt, cu faleză în Est, și jos, mlăștinos și cu lagune și estuare în Vest. Cele două importante golfuri, Szczecin și Gdansk, corespund gurilor de vărsare ale principalelor cursuri de apă din țară: Vistula (1.047 km) și Odra (742 km pe teritoriul Poloniei); ultimul are ca principal afluent Warta (808 km).

Clima temperată de tranziție este între cea oceanică și cea continentală, cu Ierni umede și reci și Veri relativ răcoroase. Precipitațiile sunt intense pe întregul an, dar, în special în Estul țării, Iarna este mai secetoasă decît Vara. Rețeaua hidrografică e densă. Peste 9.000 de lacuri naturale cu o suprafață mai mare de un hectar, îndeosebi în Mazuria și Pomerania. Pădurea, predominant de conifere, ocupă cu ceva mai mult de 1/4 din suprafață, iar pajiștile s-au restrîns foarte mult. Fauna pădurii de conifere este bogată în specii.

Conform site-ului MAE, Polonia s-a format în secolul al X-lea, iar Regatul Poloniei a fost fondat în 1025, cunoscînd o dezvoltare deosebită în secolul al XVI-lea, în perioada Uniunii statale polono-lituaniene, numită "Republica celor două națiuni". La sfîrșitul secolului al XVIII-lea, teritoriul polon a fost împărțit între marile imperii vecine. Polonia a devenit Republică în 1918, după sfîrșitul Primului Război Mondial. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost dezmembrată, fiind ocupată de Germania nazistă și Uniunea Sovietică. În 1947 a redevenit republică, cu o guvernare comunistă. În 1989 au fost organizate alegeri libere și s-a trecut la un regim democratic, cu economie de piață. A devenit membru al NATO în 1999 și al UE în 2004, aderînd în 2007 la Spațiul Schengen.

Enciclopedia Statelor Lumii mai notează că Polonia este republică, potrivit Constituției din 1997, care reunește elemente ale democrației prezidențiale cu cele ale democrației parlamentare. Parlamentul bicameral – Adunarea Națională – este format din Camera Inferioară – Seim (460 de membri, aleși pentru un mandat de patru ani) și Senat (100 de membri, aleși pentru un mandat de patru ani). Șef al statului este președintele, ales prin vot direct, pentru cel mult două mandate a cîte cinci ani. Puterea executivă este exercitată de Guvern, condus de primul ministru (numit de președinte) și confirmat de Parlament. Prim-ministrul numește membrii Guvernului, fiind răspunzător în fața Parlamentului.

Economia Poloniei este într-o creștere stabilă începînd cu anul 2000. Este singura economie europeană care nu a intrat în recesiune în timpul crizei (2008-2010). Ca ordine de mărime, Polonia este a șasea țară în UE, din punct de vedere economic, cu PIB/locuitor la nivelul a 67% din media europeană. Principalii piloni ai creșterii economice sunt investițiile, exportul și creșterea consumului intern.

Site-ul MAE menționează că principalele produse de export ale economiei polone sunt: componente pentru industria auto, produse ale industriei alimentare și mobilă. Cele mai importante produse importate sunt: mașini și utilaje, combustibili, materii prime minerale și produse ale industriei chimice. Principalele ramuri industriale: industria constructoare de mașini, industria de produse feroase și din oțel, mineritul, industria chimică, industria constructoare de nave, textile, etc. Principalii parteneri comerciali: Germania, Cehia, Franța, Federația Rusă, Marea Britanie și Olanda.

Enciclopedia Statelor Lumii arată că în 2012, 14.840.000 turiști străini au vizitat Polonia, iar veniturile din turism au fost de circa 11 miliarde dolari SUA. Principalele zone sau obiective: capitala, Varșovia, cu numeroase atracții turistice; Sudul țării (în principal Silezia), cu zona montană (Munții Tatra și Karkonosze, cu stațiuni pentru sporturi de Iarnă – Zakopane, Krynica Zdrqj ș.a., parcuri naționale, peisaje deosebite etc.), orașe cu monumente istorice și de artă, muzee, vechi universități în Sud (Cracovia – catedrală din secolele XIII-XIV, castelul Wawel – secolul al XII-lea, numeroase biserici etc.; în apropiere de Cracovia – Salina Wielicka și fostul lagăr de contrare de la Auschwitz; Tarnow – fortificații din secolele XIV-XVI, catedrală din secolele XV-XIX, case renascentiste și baroce, biserici de lemn din secolele XVI-XVII; Kielce – catedrală din secolul al XII-lea, palat episcopal din secolul al XVII-lea), în partea centrală (Wroclaw – catedrală din secolul al XV-lea, biserici gotice din secolele XIII-XV, case vechi, între care Casa Grifonului din secolul al XVI-lea; Poznan – Domul din secolele XV-XVIII, Primăria din secolul al XVI-lea ș.a.; Torun – Primăria și mai multe biserici gotice), în Nord (Gdansk și Szczecin ș.a., cu palate, castele, biserici gotice etc. din secolele XIII-XVI, plus o serie de stațiuni balneoclimaterice, între care Sopot, Miedzydroje ș.a.), mănăstirea Czestochowa din Sudul Poloniei (secolele XVII-XVIII, cu un vestit altar al Fecioarei Maria); lacurile mazuriene.

Polonia este stat membru al ONU, NATO, OSCE, Consiliul Statelor de la Marea Baltică, Grupul Vișegrad (Polonia deține președinția Grupului pentru perioada 1 Iulie 2016 – 30 Iunie 2017), Triunghiul de la Weimar. 

Cultura poloneză are o istorie bogată, veche de o mie de ani, cu influențe atît din Occident, cît și din Orient. Astăzi, aceste influențe sunt vizibile în arhitectura, folclorul și arta țării. Polonia este locul de naștere al multor persoane celebre în întreaga lume, precum Papa Ioan Paul al II-lea, Marie Skłodowska-Curie, Kazimierz Pułaski, Tadeusz Ko?ciuszko, Nicolaus Copernic, Frédéric Chopin etc.

Caracterul unic al artei poloneze a reflectat întotdeauna tendințele mondiale. Pictorul celebru polonez Jan Matejko a inclus multe evenimente istorice importante în imaginile sale. Literatura poloneză datează din secolul al XII-lea și include mulți poeți și scriitori renumiți, precum Jan Kochanowski, Adam Mickiewicz, Henryk Sienkiewicz (cîștigătorul Premiului Nobel 1905, Bolesław Prus, Władysław Reymont (cîștigătorul Premiului Nobel 1924), Juliusz Słowacki, Witold Gombrowicz, Czesław Miłosz (cîștigătorul Premiului Nobel 1980), Wisława Szymborska (cîștigătorul Premiului Nobel 1996), Stanisław Lem, Ryszard Kapu?ciński. Regizorii renumiți din Polonia includ cîștigătorii Premiului Oscar: Roman Polański, Andrzej Wajda, Zbigniew Rybczyński, Janusz Kamiński și Krzysztof Kie?lowski. Compozitorii celebri de muzică clasică sunt, între alții, Frédéric Chopin (în Polonia cunoscut ca Fryderyk Chopin), Krzysztof Penderecki și Karol Szymanowski.

Feluri recunoscute din bucătăria poloneză sunt cîrnatul (kiełbasa), supa de sfeclă roșie (barszcz czerwony), supa de sînge de rață (czernina), colțunași (pierogi), role din varză și carne (gołšbki), cotlete din carne de porc, tocană (bigos), diverse preparate pe bază de cartofi, zapiekanka (un tip de fast-food) și altele. Deserturi tipice sunt gogoșile, înghețatele și turta dulce. (AGERPRES)