ZIUA MONDIALA A PROPRIETATII INTELECTUALE SARBATORITA LA AGEPI

În Republica Moldova Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale este sărbătorită anual prin diverse acţiuni menite să pună în valoare potenţialul şi rolul proprietăţii intelectuale în dezvoltarea ţării noastre. Drepturile de proprietate intelectuală asigură şi mobilizează potenţialul creator al fiecărui popor pentru ca acesta să devină forţa motrice a dezvoltării economice, culturale şi sociale.

Tradiţional, în perioada aprilie - mai AGEPI organizează şi participă la o serie de activităţi consacrate Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (concursuri, festivaluri, mese rotunde, seminare etc.), în scopul ridicării nivelului de informare şi sensibilizare a societăţii privind necesitatea protecţiei, valorificării şi respectării drepturilor proprietăţii intelectuale.

Pe 24 aprilie curent, cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, în sala de conferinţe a AGEPI a avut loc şedinţa festivă, la care au participat reprezentanţii autorităţilor publice centrale, reprezentanţii instituţiilor din sfera ştiinţei şi inovării, învăţămîntului superior, uniunilor de creaţie, compozitori, interpreţi, inventatori, mandatari autorizaţi, angajaţii AGEPI şi reprezentanţii presei. În acest an sloganul Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale este ”Ridică-te, Înalţă-te. Prin muzică”.

În deschiderea şedinţei solemne, dl Ion Ţîganaş, vicedirectorul general AGEPI, a felicitat audienţa cu prilejul Zilei Mondiale a Cărţii şi a Dreptului de Autor, care a fost marcată la 23 aprilie, precum şi cu ocazia Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale, dorindu-le perseverenţă, inspiraţie şi realizări frumoase.

În continuare, dl Vicedirector general a evidenţiat cele mai importante evenimente care au marcat dezvoltarea industriei muzicii pe plan naţional şi internaţional. În condiţiile în care tot mai mult se vorbeşte despre implementarea economiei bazate pe creativitate şi inovaţie, AGEPI îşi asumă responsabilitatea nu doar de a crea sistemul legal ce protejează proprietatea intelectuală, dar şi de a promova creativitatea în vederea obţinerii efectului economic, astfel susţinînd mediul necesar pentru autori, compozitori şi interpreţi pentru ca aceştia să îşi poată realiza scopurile şi valorifica produsele creativităţii lor.

În luarea sa de cuvînt, dl Stanislav Groppa, academician, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei a adus felicitari celor prezenţi la şedinţă şi a subliniat că: ”fără patrimonial cultural nu am avea istorie şi nici viitor al poporului”. În aceiaşi ordine de idei, dumnealui a menţionat că securitatea sau protecţia proprietăţii intelectuale este o prerogativă a societăţii moderne, iar implementarea legilor specifice de către AGEPI aduce doar beneficii în procesul de inventare şi creare a ceva frumos, util şi inovativ.

Prezent la şedinţa solemn, dl Constantin Rusnac, compositor, secretar-general al Comisiei Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO, a vorbit despre importanţa suţinerii oamenilor de creaţie, crearea mediilor academice specializate pentru ”şlefuirea” tinerilor talente.

Domnul Iurie Badicu, producător, a vorbit despre etapele sau ”probele” pe care le trece o opera artistică pînă ajunge în faţa publicului şi importanţa PR-ului în promovarea unei piese noi. Ulterior, în acelaşi context, membrii formaţiei Akord, dnii Igor Sîrbu şi Igor Stribiţchi, au menţionat unele problemele cu care se confruntă intepreţii şi anume încălcarea drepturilor de autor, concurenţa mare pe piaţă şi ”viaţa scurtă” a pieselor, fapt ce uneori duce la retragerea unor interpreţi de pe scenă. Fiind alături de producătorul trupei, aceştia au evidenţiat importanţa unei echipe profesioniste în procesul de creare şi promovare a pieselor pe piaţă.

Cu un cuvînt de felicitare din partea Camerei de Comerţ şi Industrie a Republcii Moldova a venit dl Tudor Olaru, Vicepreşedintele CCI, care a menţionat colaborarea fructuoasă stabilită între AGEPI şi CCI în domeniul promovării proprietăţii intelectuale în rîndul agenţilor economici.

În contextul sărbătoririi Zilei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale în cadrul şedinţei solemne au fost înmînate distincţiile obţinute de inventatorii din Republica Moldova la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, care a avut loc în perioada 15-19 aprilie curent. Domnul Aurelian Gulea, academician coordonator al Secţiei de Știinţe naturale şi exacte a AȘM, membru al Juriului Internaţional al Salonului, a menţionat ca şi în acest an, graţie asistenţei financiare acordate de AGEPI, a fost posibil prezentarea standului inventatorilor din Republicii Moldova în cadrul Salonului Internaţional. Standul a fost vizitat de un număr mare de vizitatori, inclusiv de către primarul or. Geneva, care au apreciat invenţiile expuse nu numai pentru importanţa şi aplicabilitatea acestora, dar şi pentru modul de prezentare şi atractivitatea acestora. Astfel, inventatorii moldoveni au fost apreciaţi cu 6 medalii de argint şi cîte o medalie de aur şi bronz, precum şi două premii speciale pentru lucrări în domeniul medicinei, stomatologiei şi apiculturii. Distincţiile menţionate au fost înmînate laureaţilor de către dl Ion Țîganaş şi academicianul Ion Toderaş, Directorul Institutului de Zoologie al AȘM, coordonatorul naţional în cadrul Salonului menţionat.

Întru susţinerea şi stimularea corpului de mandatari autorizaţi din republica, AGEPI menţionează anual cu ocazia Zilei Mondiale de Proprietate Intelectuală cei mai activi mandatari autorizaţi. În anul curent, Trofeul şi Diploma AGEPI au fost înmînate dlui Andrei POPA, mandatar autorizat, evaluator al PI, pentru aportul adus la promovarea sistemului de proprietate intelectuală şi numărul mare de cereri de obiecte de proprietate intelectuală (OPI) depuse spre înregistrare la AGEPI. De asemenea, Diploma de menţiune a AGEPI a fost înmînată dlui Nicolae Glazunov, mandatar autorizat, care utilizează activ sistemul on-line de depunere a cererilor de înregistrare a OPI, lansat de AGEPI în anul 2013.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:29
03.05.24 - 12:22
03.05.24 - 12:37
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06