ZINAIDA GRECEANII PARTICIPA LA CONFERINTA EUROPEANA A PRESEDINTILOR DE PARLAMENT

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, participă la Conferința Europeană a Președinților de Parlament ”Casa noastră europeană comună: următorii 70 de ani”, care se desfășoară în zilele de 24-25 octombrie la Strasbourg.

În cadrul summit-ului, speakerul va avea un discurs în care va împărtăși viziunea asupra proceselor de actualitate din Europa, conflictelor nerezolvate, cooperării Republicii Moldova cu instituțiile europene, politicii interne și externe a țării noastre.

În marja conferinței, Președintele Parlamentului va avea mai multe întrevederi bilaterale, inclusiv cu Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, cu Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Liliane Maury Pasquier, cu Președintele Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Linos-Alexandre Sicilianos, cu Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio.

Conferința Europeană a Președinților de Parlament ”Casa noastră europeană comună: următorii 70 de ani” se desfășoară la Palatul Europei și a întrunit speakeri din 47 de state membre ale Consiliului Europei și din țări partenere sau care dețin statut de observator, precum și președinți ai altor organizații internaționale.

În cadrul Conferinței va avea loc Reuniunea Secretarilor Generali ai forurilor legislative, la care va participa Secretarul General al Parlamentului Republicii Moldova, Adrian Albu.

Moldova este membru al Consiliului Europei din 13 iulie 1995.

 

Spicherul a avut o întîlnire cu Președintele APCE

Aflată la Strasbourg cu ocazia participării la Conferința Europeană a Președinților de Parlament ”Casa noastră europeană comună: următorii 70 de ani”, speakerul Zinaida Greceanîi a avut, astăzi, o întrevedere bilaterală cu Liliane Maury Pasquier, Președinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Zinaida Greceanîi a exprimat aprecierea parteneriatului Republicii Moldova cu Consiliul Europei și APCE, precum și interesul cu care sînt urmărite constant evoluţiile din țara noastră.

”Considerăm expertiza oferită de către structurile Consiliului Europei drept utilă şi indispensabilă în eforturile de avansare a reformelor interne”, a subliniat speakerul.

De asemenea, Președintele forului legislativ a remarcat că autoritățile statului, inclusiv majoritatea parlamentară, depun eforturi în continuare pentru încheierea procedurii de monitorizare a țării noastre de către APCE și trecerea la alt nivel de interacțiune.

Zinaida Greceanîi a apreciat, de asemenea, eforturile întreprinse de către APCE în vederea evaluării situației din Moldova urmare a crizei politice din iunie 2019 și elaborarea Raportului ”Funcționarea instituțiilor democratice în Republica Moldova”.

 

Președintele Parlamentului a avut o întrevedere cu Președintele CEDO

Republica Moldova își orientează eforturile în direcția îmbunătățirii sistemului de remedii naționale și implementarea Convenţiei europene a drepturilor omului, a declarat Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi la întrevederea cu Linos-Alexandre Sicilianos, Președintele Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO)

Discuția a avut loc în marja Conferinței Europene a Președinților de Parlamente ”Casa noastră comună europeană: următorii 70 de ani”.

Președintele parlamentului a subliniat deschiderea Republicii Moldova pentru executarea integrală a hotărîrilor CEDO și aplicării principiului subsidiarităţii. ”Republica Moldova mereu a sprijinit şi va sprijini în continuare jurisprudenţa actuală a înaltei Curţi”, a menționat Zinaida Greceanîi.

De asemenea, au fost abordate subiecte ce vizează sporirea independenței și eficienţei sistemului judiciar, combaterea corupției și spălării banilor, lupta împotriva relelor tratamente și a impunității, măsurile de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului, precum și îmbunătățirea condițiilor de detenție.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM