Zelenski se află într-o vizită la Berlin, unde participă la Conferinţa Reconstrucţiei Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află la Berlin, unde a sosit Luni seara, pentru a se întîlni cu cancelarul german Olaf Scholz şi a participa, Marţi şi Miercuri, la Conferinţa Reconstrucţiei Ucrainei, a anunţat pe X şeful statului ucrainean, relatează AFP.

”Cancelarul german Olaf Scholz şi cu mine vom discuta despre continuarea ajutorului apărării, extinderea sistemului de apărare aeriană a Ucrainei şi producţia comună de armament”, scrie Zelenski.

Germania a autorizat recent Ucraina să folosească armament german pentru a lovi ţinte situate în Rusia, lucru pe care ezita să-l facă, de frica unei escaladări, urmînd exemplul altor ţări din Occident.

După invazia Ucrainei de către Rusia, în Februarie 2022, Germania şi-a abandonat poziţia tradiţional pacifistă şi a devenit al doilea furnizor de armament al Ucrainei ca valoare absolută, după Statele Unite.

Volodimir Zelenski urmează să participe, Marţi şi Miercuri, la Conferinţa Reconstrucţiei Ucrainei, la care iau parte reprezentanţi ai unor Guverne, inclusiv zece premieri,  şi sectorului privat.

”Soluţii urgente destinate sectorului ucrainean al energiei vor fi prima noastră prioritate”, anunţă preşedintele ucrainean.

”Mă voi întîlni, de asemenea, cu preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, şi preşedinta Bundestagului, Bärbel Bas, şi voi vizita o bază militară în care se antrenează militarii noştri”, anunţă el.

Volodimir Zelenski urmează să participe, Sîmbătă şi Duminică, în Elveţia, la o ”Conferinţă la nivel înalt a Păcii în Ucraina”, la care iau parte peste 90 de ţări, dar nu şi Rusia şi China, şi organizaţii.