Zelenski a avut o convorbire la telefon cu Macron despre nevoile Ucrainei în materie de armament

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat, Sîmbătă, că a discutat la telefon cu omologul său francez Emmanuel Macron despre situaţia de pe front şi "nevoile Ucrainei" în materie de arme şi muniţii, mulţumind Franţei pentru "sprijinul său neclintit", relatează AFP.

"Am vorbit despre situaţia de pe cîmpul de luptă şi despre nevoile Ucrainei în materie de apărare, care includ drone, artilerie şi muniţii, război electronic şi sisteme de apărare aeriană", scris Zelenski pe platforma X.

El a descris apelul drept "foarte pozitiv şi concret", mulţumind Franţei pentru "sprijinul neclintit".

Elysée a confirmat că cei doi lideri au discutat "evoluţia situaţiei de pe teren şi nevoile Ucrainei".

"Preşedintele Republicii a reiterat hotărîrea Franţei de a oferi tot sprijinul necesar, pe termen lung şi cu toţi partenerii săi, pentru a învinge războiul de agresiune al Rusiei", potrivit sursei citate.

Cei doi lideri au vorbit, de asemenea, despre acordul bilateral de securitate pe care Franţa şi Ucraina intenţionează în curînd să-l încheie, precum cel recent încheiat de Kiev cu Regatul Unit.

Sprijinul Franţei pentru Ucraina a provocat în ultimele săptămîni o escaladare a tensiunilor cu Rusia, care a criticat "frenezia militaristă" franceză în faţa promisiunii de noi livrări de arme către Kiev.

Ambasadorul Rusiei în Franţa Aleksei Meşkov a fost convocat Luni la Ministerul francez al Afacerilor Externe, după uciderea a doi angajaţi umanitari francezi în lovituri ruse în Ucraina, săptămîna trecută.