Zaharova se răstește la NATO să nu mai nege trimiterea de militari în Ucraina

Purtătoarea de cuvînt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, atrage atenţia NATO că nu are sens să mai nege faptul trimiterii de militari ai alianţei în Ucraina, relatează agenţia TASS.

„Nu are rost să negăm în continuare”, a comentat Zaharova, pentru Izvestia, o declaraţie a ministrului polonez de Externe, Radoslaw Sikorski.

Ministrul polonez a declarat Sîmbătă, în timpul unei conferinţe dedicate celei de-a 25-a aniversări a aderării Poloniei la NATO, că în Ucraina se află deja personal militar al NATO. În acelaşi timp, Sikorski nu a precizat la ce soldaţi şi din ce ţări se referea.

”Soldaţii din unele ţări NATO sunt deja în Ucraina. Aş vrea să mulţumesc ambasadorilor acelor ţări care au mers la aşa risc. (…) Spre deosebire de unii politicieni europeni, nu voi spune despre ce ţări este vorba”, a precizat Sikorski.

În acelaşi timp, el a fost de acord cu declaraţia preşedintelui francez Emmanuel Macron despre posibilitatea trimiterii trupelor NATO în Ucraina. ”Sunt de acord cu această iniţiativă, pentru că, în opinia mea, are intenţii bune. Aceasta înseamnă că preşedintele Rusiei trebuie să se gîndească care va fi următorul nostru pas”, a declarat Sikorski, potrivit NewsMaker.

Luna trecută, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că la o reuniune de la Paris – unde reprezentanţii a aproximativ 20 de ţări occidentale au discutat despre continuarea sprijinului acordat Ucrainei în conflictul cu Rusia – a fost abordat subiectul unei posibile trimiteri de trupe ale ţărilor occidentale în Ucraina. Potrivit acestuia, participanţii nu au ajuns la un consens pe această temă, dar un astfel de scenariu nu poate fi exclus pe viitor. După conferinţă, reprezentanţii majorităţii ţărilor participante au declarat că nu intenţionează să trimită trupe în Ucraina şi cu atît mai mult se opun participării acestora la operaţiuni militare împotriva Rusiei. 

Săptămîna trecută, Marţi, Emmanuel Macron a continuat să-şi apere poziţia şi le-a cerut aliaţilor, la o reuniune în Cehia, ”să nu fie laşi”, după care, Joi, şi-a asumat declaraţiile cu privire la trimiterea de trupe în faţa liderilor partidelor franceze, apreciind că nu există „nici o limită” şi ”nici o „linie roşie” în susţinerea Ucrainei de către Franţa.

Parisul a nuanţat totuşi, Vineri, aceste declaraţii, prin vocea ministrului Apărării, care a spus că nu este vorba de trimiterea unor trupe combatante, ci, de pildă, de echipe care să ajute la deminare şi formarea militarilor ucraineni.

Unii analişti au interpretat declaraţiile preşedintelui francez ca făcînd parte dintr-o strategie de descurajare a adversarului, cunoscută sub numele de „ambiguitate strategică”.