YEMEN: 4.000 DE PERSOANE AU MURIT IN CONFLICT INCEPIND DIN MARTIE

Un număr de 4.000 de persoane au murit începînd din luna martie în conflictul din Yemen, unde o coaliţie panarabă condusă de Arabia Saudită luptă contra rebelilor şiiţi houthi, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Tarik Jasarevic, purtător de cuvînt al OMS, a declarat că 1.859 dintre cele 3.984 persoane ucise în conflictul din Yemen în perioada 26 martie - 19 iulie sînt civili.

În aceeaşi perioadă, în conflictul armat au fost rănite 19.300 de persoane, printre care 4.200 de civili.

Susţinuţi de Iran şi ajutaţi de unităţi ale armatei rămase fidele fostului preşedinte yemenit Ali Abdallah Saleh, rebelii houthi au cucerit capitala Sanaa şi mai multe regiuni din nordul, centrul şi vestul Yemenului.

După ce au cucerit capitala yemenită în septembrie, ei au avansat şi l-au forţat pe preşedintele Abd Rabbo Mansour Hadi să plece în exil, acesta găsindu-şi refugiu în Arabia Saudită, ţară care conduce începînd din 26 martie o campanie de raiduri aeriene în Yemen.

Potrivit ONU, 80% din populaţia Yemenului, respectiv 21 de milioane de oameni, au nevoie de ajutor şi de protecţie, în timp ce peste 10 milioane suferă din cauza penuriei de alimente şi apă potabilă.

Sursa: Agerpres