VOX POPULI: TREI PARTIDE AR ACCEDE IN PARLAMENT IN CAZUL ANTICIPATELOR

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare anticipate, în legislativ ar accede trei formațiuni politice: Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Socialiștilor și Partidul Politic Șor. Potrivit sondajului sociologic Vox Populi, PAS ar obține 25,7% din voturi, PSRM – 24,35%, iar PPȘ – 6,5%. Restul formațiunilor nu ar trece pragul electoral. Totodată, mai mult de o treime din respondenți nu au decis cu cine vor vota sau nu vor veni la vot. Cercetarea a fost realizată de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova.

Din cei circa 65% din respondenții deciși, 39,75% ar vota cu PAS, 37,6% ar vota cu PSRM, iar cu PPȘor ar vota fiecare a zecea persoană care s-a prezenta alegeri. Alte formațiuni nu ar trece pragul electoral.

„Dacă calculăm conform formulei repartizarea mandatelor, avem următoarea situație: PAS va acumula 46 de mandate, PSRM va avea 44 de mandate și Partidul Șor – 11. Este situația la 20 aprilie. Evident că rezultatele vor fi altele. Depinde cum forțele politice vor mobiliza propriul electorat și cît de masiv va vota diaspora”, a declarat președintele Asociației Sociologilor și Demografilor, Victor Mocanu, într-o conferință de presă.

Cercetarea arată că, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, 24% din respondenți ar vota în orice împrejurări, iar 11% ar vota dacă vor fi luate toate măsurile anti-COVID-19 în procesul de vot. Alți 8% au răspuns că vor vota „cînd alegerile vor fi libere și corecte”, 8% – cînd partidele vor căpăta încrederea cetățenilor, 7% – dacă le va permite starea de sănătate, 6% – cînd se va ameliora nivelul de trai etc.

Potrivit sondajului, personalitatea care se bucură de cea mai mare încredere este președintele Maia Sandu, care a fost menționată de 28% din respondenți. Șefa statului este urmată de liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon – 24,2%, liderul Partidului politic Șor, Ilan Șor – 6,6%, primarul capitalei, Ion Ceban – 3,6%, liderul Partidului politic Partidul Nostru, Renato Usatîi – 3,5%. Totodată, 13,5% din intervievați au spus că nu au încredere în nimeni, iar 12% au declarat că nu știu sau nu răspund.

Datele reflectă situația la data de 20 aprilie, cercetarea fiind realizată prin intermediul interviurilor pe un eșantion de 1 187 de respondenți din 85 de localități. Marja de eroare este +/-3%.

Sursa: IPN