”Vladimir Putin trebuie judecat chiar anul acesta, in Ucraina”, considera Sir Geoffrey Nice, magistrat britanic

Sir Geoffrey Nice, magistratul britanic care a condus urmărirea penală a fostului lider sîrb Slobodan Milosevic, spune că liderul rus Vladimir Putin ar trebui să fie judecat anul acesta, în Ucraina, pentru crimele de război comise în această ţară.

Cazul "nu ar putea fi mai clar" împotriva lui Putin şi nu există "nici o îndoială" că există un lanţ de comandă care duce către omul forte de la Kremlin, a explicat la BBC Sir Geoffrey Nice.

"Cel mai important lucru" este ca liderul rus să fie judecat în persoană, şi nu soldaţii de rang inferior. Din punctul său de vedere, procesul ar putea avea loc chiar "mîine dimineaţă" şi ar trebui să fie organizat de ucraineni în limba ucraineană, iar Putin însuşi ar trebui să fie prezent în boxa acuzaţilor.

Sir Geoffrey Nice a declarat, pentru BBC, că Putin se face vinovat pentru atacurile asupra ţintelor civile din timpul războiului. Magistratul britanic este surprins că procurorii şi politicienii ”nu au explicat acest lucru mult mai liber şi mai deschis".

Magistratul vede şi un posibil motiv pentru care liderul rus nu s-a confruntat cu măsuri mai dure pînă acum, sugerînd că ar putea exista un demers prin care Putin să scape de urmărirea penală ca parte a unui acord de pace. Nice a declarat, pentru BBC, că "reticenţa" Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a-l pune sub acuzare pe Putin a ridicat "perspectiva îngrozitoare" că instanţa dă prioritate unui acord de pace.

CPI a respins ideea că ar exista vreo "presiune sau influenţă" asupra procurorului Karim Khan pentru a tergiversa investigaţiile şi a declarat că mandatele de arestare vor fi emise atunci cînd vor fi adunate suficiente probe.

Pe de altă parte, se ştie că este dificil să legi direct un lider politic de infracţiunile comise de forţele armate pe teren şi, chiar dacă Putin ar fi inculpat, trimiterea sa în judecată ar fi o provocare în absenţa prăbuşirii regimului său.