VLADIMIR IAKUNIN: SANCTIUNILE UNIUNII EUROPENE SINT LA LIMITA MASOCHISMULUI

Şeful „Căilor Ferate Ruseşti” , Vladimir Iakunin, consideră că, „soluţia în conflictul ruso-ucrainean nu se află la Minsk, nici la Kiev, nici, cu atît mai puţin, la Moscova. Soluţia se află la Washington”, a opinat el în cadrul unui interviu, acordat publicaţiei din Austria Die Presse.

„Puneţi-vă o singură întrebare: cine are de cîştigat din acest conflict? – a explicat Iakunin. - Încă nu demult, George Fridman, conducătorul organizaţiei analitice americane Stratfor, a declarat că, doar gîndul despre posibilitatea unificării resurselor economice ale Rusiei şi Europei, adică a tehnologiilor avansate europene şi a materiei prime – aproape inepuizabile – a Rusiei, este cel mai mare coşmar pentru Statele Unite. Iată de ce sancţiunile împotriva Rusiei sînt convenabile doar pentru economia americană şi băncile americane. Europenii, care au ales să susţină aplicarea sancţiunilor, îşi dăunează lor înşişi. Iar asta e o acţiune la limita masochismului”, conchide Iakunin.

În urma conflictului dintre Europa şi Rusia, Moscova tot mai mult se apropie în ultimul timp de Beiging (Pekin). Ceea ce, în opinia lui Iakunin, „este mai bine pentru americani. Din două rele se alege răul mai mic”. „China îi deranjerază mai puţin pe americani”, spune Iakunin, amintind că principala piaţă de desfacere chineză rămîne SUA. El susţine că „nu există nici un politician rus serios, care ar examina China în calitate de înlocuitoare a colaborării cu SUA sau UE. Pur şi simplu, sub influenţa sancţiunilor, Rusia e nevoită să caute noi pieţe de desfacere”.

În ceea ce priveşte Ucraina, Iakunin consideră că Rusia de mai mult timp nu a înţeles corect desfăşurarea evenimentelor. „În timpul în care Moscova avea relaţii bune cu Occidentul, nu a reuşit să le explice riscurile care vin din Ucraina. Ulterior, s-a interpretat că Rusia vrea s-o includă în sfera ei de interese, iar Occidentul, şi mai ales UE – de asemenea. Însă noi cunoaştem faptul că UE nu va înghiţi Ucraina, cu datoriile ei şi dezastrul economic. Iată de ce, întrebarea nu e cu cine va fi Ucraina, dar cum, prin eforturi comune, s-o restabilim”, conchide Iakunin.

Sursa: Die Presse