VLADIMIR BOLEA: CU INSTITUTIILE STATULUI S-A CONVENIT CA AGRICULTORII SA NU FIE PENALIZATI
Ministerul Agriculturii încearcă să vină cu soluții pentru toți agricultorii afectați de secetă, nu doar pentru o parte dintre aceștia. O spune ministrul Vladimir Bolea drept răspuns la solicitarea unor asociații de fermieri care cer instituirea stării de urgență în domeniul agriculturii și sprijinirea fermierilor a căror roadă a fost compromisă de secetă. Ministrul spune că s-a convenit cu băncile, importatorii de fertilizanți și cu reprezentanții inspectoratelor fiscale să fie indulgenți în raport cu agricultorii care nu-și pot onora angajamentele, transmite IPN.
Recent, trei asociații de agricultori – Federația Națională a Fermierilor, „Forța Fermierilor” și „Moldova-Fruct” – au înaintat autorităților mai multe revendicări, amenințînd cu organizarea protestelor. Printre solicitările fermierilor sînt: amînarea plăților către creditori, fără calcularea penalităților, acordarea unor facilități fiscale și atragerea resurselor externe pentru compensarea pierderilor cauzate de secetă. Ministrul Agriculturii spune că o parte dintre revendicări deja sînt implementate.
„Din întregul pachet de creditare, agriculturii în revin doar 7,5%, ceea ce este foarte puțin și băncile au reacționat pozitiv la cerința noastră de a merge în întîmpinarea agricultorilor, de reeșalonare a datoriilor. Trebuie să înțelegem că în Republica Moldova sînt 6500 de agenți economici. Pe lîngă Ministrul Agriculturii s-au creat 28 de comitete de consultare, iar Forța Fermierilor este doar una dintre ele, pentru că ramurile agriculturii se deosebesc între ele și se confruntă cu probleme diferite, iar ministerul trebuie să vină cu soluții țintite pentru fiecare dintre aceste domenii. Trebuie să înțelegem că în stat totul este interconectat, neplata impozitelor creează probleme. Noi ca guvernare nu privim fix la un număr mic de oameni care nu văd decît problema lor îngustă”, a spus Vladimir Bolea în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” la TVR Moldova.
Ministrul spune că s-a convenit cu importatorii de fertilizanți să reeșaloneze datoriile celor care au procurat astfel de produse, iar instituțiile statului vor fi tolerante în raport cu agricultorii care nu-și pot onora obligațiunile. „Cu referire la fertilizanți, vorbim doar de datoriile create în această vară în rezultatul secetei, nu vorbim de datoriile istorice. Companiile importatoare de fertilizanți au fost foarte receptive, deși sînt companii private. Cu instituțiile statului s-a convenit ca agricultorii să nu fie penalizați, să nu li se pună sechestru pe conturile bancare, din partea Ministerului Finanțelor a existat deschidere și din partea Inspectoratului Fiscal”, a mai spus Vladimir Bolea.
Potrivit asociațiilor de agricultori, seceta severă din acest an a compromis în proporție de 80-90% recolta de porumb și în proporție de 60-70% recolta de floarea soarelui și sfeclă de zahăr. Potrivit fermierilor, fără ajutor din partea statului agricultorii mici și mijlocii riscă să falimenteze, fapt ce va duce la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă.
Sursa: IPN