Vlad Tepes a aruncat un blestem aprig asupra Bucurestiului

Un studiu psihologic recent arată că Bucureştiul nu doar că este un oraş depresiv şi sumbru, ci şi blestemat. Fostul domnitor al Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş, a aruncat acte de magie verbală asupra lui atunci cînd l-a făcut oraş.

Bucureştenii au o predispoziţie spre gîndiriea sumbră spun psihologii. Istoricii merg şi mai departe: Capitala României pare chiar un oraş blestemat, dacă se iau în considerare toate incendiile, cutremurele, epidemiile şi inundaţiile prin care a trecut. “Dacă ne uităm doar în secolul al XIX-lea, istoria oraşului a înregistrat cîte o luptă, sau măcar o ocupaţie de trupe militare, din 15 în 15 ani. Ceea ce este foarte mult”, spune istoricul Dan Falcan, muzeograf la Muzeu de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti.

„(…) Pe acela Domnul Dumnezeu să-l nimicească şi să-l ucidă aici cu trupul, iar în veacul viitor sufletul lui, să fie părtaş lui Iuda şi lui Arie şi cu ceilalți care au spus: sîngele lui asupra lor şi asupra copiilor lor, ceea ce este şi va fi în veci, amin (…)”

Acest blestem este finalul unui document emis de Vlad Ţepeş la 20 Septembrie 1459 şi reprezintă prima atestare a oraşului București. Cu alte cuvinte, această localitate intră în istorie oarecum ciudat…

S-ar părea că este vorba de ghinion. Studiile recente pun în evidenţă o altă posibilitate, oarecum ciudată – ghinionul ar putea fi alimentat de un obicei nenorocit al înaintaşilor, practicat timp de 600 de ani: comerţul cu blesteme. “A existat un adevărat du-te-vino al blestemelor cumpărate şi vîndute pe teritoriul actualei Românii, în special în actuala Capitală – acest lucru este dovedit ştiinţific. Este prea mare coincidenţa între istoria grea a oraşului, starea depresivă dovedită a bucureştenilor şi “cărţile de afurisanie” care au intrat pe acest teritoriu”, explică Dan Falcan.