VLAD KULMINSKI DESCHIDE PARANTEZELE DEMISIEI SALE: NU E NICIO TEORIE A CONSPIRATIEI

La o lună de la demisie, Vlad Kulminski vine cu detalii despre plecarea sa din funcția de vicepremier pentru Reintegrare. Kulminski spune că demisia sa a fost determinată de nașterea copilului său și de starea de sănătate a soției. Fostul vicepremier respinge ideea unor disensiuni pe interiorul echipei guvernamentale în urma negocierilor cu Gazprom și a prelungirii contractului de livrare a gazului. Kulminski spune că prezența sa la discuțiile din Federația Rusă este explicată prin faptul că este un negociator profesionist, notează IPN.

Vlad Kulminski și-a dat demisia din funcția de vicepremier pentru Reintegrare la începutul lunii noiembrie, la scurt timp după anunțul privind prelungirea unui nou contract cu Gazprom pentru o perioadă de 5 ani. Fostul vicepremier spune că plecarea sa din Guvern are la bază motive strict familiale.

„Demisia n-a avut loc doar pentru că s-a născut copilul. Dar eu am demisionat strict din motive personale și acest lucru nu s-a întîmplat brusc. Demisia mea a fost discutată și cu prim-ministrul, cu președintele țării și cu președintele Parlamentului în prealabil. N-a fost nicio surpriză pentru cei de la guvernare. Ar fi fost iresponsabil să fac așa ceva. Totul a fost coordonat. Soția mea a avut complicații după naștere și eu nu eram alături. Aceste probleme durează și acum și eu trebuie să fiu prezent fizic. Funcția de vicepremier presupune o prezență de 24 de ore 7 zile în săptămînă. Nu este vorba de vreo teorie conspirațională”, a spus Vlad Kulminski în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Fostul vicepremier recunoaște că în interiorul Cabinetului de Miniștri există divergențe de opinii, însă acestea nu i-au influențat plecarea. Vlad Kuliminski spune că rezultatul negocierilor cu Gazprom este unul bun pentru Republica Moldova, în condițiile realităților de pe piața internațională.

„Prezența unor tensiuni într-o echipă este un lucru normal și sănătos pentru că orice echipă presupune competiție și asta înseamnă mișcare și progres. Au existat opinii diferite pe toate problemele, pentru că Guvernele precedente au ales să amîne toate crizele cu care se confruntau, acest Guvern a preferat să le abordeze. De ce m-am dus eu la negocierile cu Gazprom? Foarte simplu. Pentru că sînt un negociator profesionist, iar relația noastră cu Federația Rusă nu se referă doar la gazele naturale. Totuși, negocierile s-au axat strict pe problema gazului și a prețului. Au fost negocieri foarte dure pentru că pentru Republica Moldova să accepți un preț de 1000 de dolari minus 25%, asta înseamnă că noi, prețul din octombrie, l-am fi avut timp de un an de zile”, a mai spus Vlad Kulminski.

Vlad Kulminski a fost numit în funcția de vicepremier pentru Reintegrare la data de 6 august. La o lună de la demisia sa, funcția de șef al Biroului pentru Politici de Reintegrare rămîne vacantă. Anterior, premierul Natalia Gavrilița anunța că se duc tratative cu mai multe persoane cu experiență în domeniu, pentru a numi un nou vicepremier.

Sursa: IPN