VLAD FILAT: "PROBABILITATEA ANTICIPATELOR ESTE DIN CE ÎN CE MAI DEPARTE"

Într-un interviu acordat Agenţiei Informaţionale de Stat Moldpres, Premierul Vlad Filat a vorbit despre consultările pe care le-a avut pînă în prezent în vederea formării noului Guvern, dar şi despre perspectivele de depăşire a crizei politice.

Î: Daca privim ultimele evoluţii din Parlament, putem spune că aveţi motive de optimism, începe să se contureze o nouă majoritate parlamentară şi premisele pentru învestirea noului Guvern. Sînteţi încrezător?

V.F.: Pe mine optimismul nu mă părăseşte niciodată, dar nici nu mă face să-mi pierd realismul. Eu nu vreau să fac vreo legătură între anumite voturi conjuncturale, în sensul bun al cuvîntului, şi votarea noului Guvern. Sînt lucruri mult prea diferite ca să le amestecăm. Motivele mele de optimism vin mai degrabă din discuţiile pe care le-am avut cu colegii din celelalte partide, dar şi cu deputaţii neafiliaţi. Nu o să vă spun foarte multe acum despre aceste discuţii, deoarece ele continuă şi zilele acestea, dar vreau să ştiţi că am avut un dialog foarte constructiv şi am toate motivele să cred ca foarte curînd vom reveni la normal, vom ieşi din criza politică în care ne aflăm. Ceea ce m-a impresionat plăcut în aceste discuţii a fost că nici unul dintre cei cu care am discutat nu a venit cu condiţionalităţi, ci fiecare şi-a prezentat viziunea sa privind felul în care trebuie să activeze noul Guvern şi am desprins chiar mai multe idei interesante din aceste consultări, pe care le voi folosi în formarea noului Cabinet.

Î: Pe ce voturi vă bazaţi?

V.F.: Pe voturile tuturor parlamentarilor, chiar daca sînt conştient că cei de la PCRM, de exemplu, nu-şi vor da votul pentru noul guvern. Avem însă suficienţi deputaţi care îşi doresc evitarea alegerilor anticipate şi menţinerea RM pe calea europeană.

Î: Vă bazaţi şi pe voturile PL?

V.F.: Absolut, chiar şi pe votul lui Mihai Ghimpu, pînă la urmă, chiar dacă a spus că nu va vota. Pînă în ziua votului eu sper ca Mihai Ghimpu să înţeleagă că nu pe Vlad Filat îl votează, ci un Guvern care va ancora Republica Moldova într-un proces de modernizare europeană, inclusiv prin lupta cu corupţia şi mai multă grijă faţă de cetăţeni.

Î: V-aţi întîlnit şi cu membrii grupului reformator al PL. Ce v-au spus? Vor vota noul Guvern?

V.F.: Nimeni nu mi-a spus dacă va vota sau nu, nici nu acesta a fost sensul consultărilor. Consultările trebuie să pună la bază abordarea, viziunile unei coaliţii de guvernare. Acum nu sîntem în faza votului, ci în faza constituirii echipei guvernamentale şi elaborării programului de guvernare. Unii au impresia că eu în aceste zile alerg de la un deputat la altul să văd dacă mă votează. Este o mare greşeală. În aceste zile, împreună cu cei care doresc să participe la formarea noului Guvern lucrăm intens ca să putem veni în Parlament cu cea mai bună echipă guvernamentală şi cu un program de activitate care să reflecte priorităţile cetăţenilor, mai ales că avem de recuperat şi ceea ce s-a pierdut în perioada aceasta de criză politică.

Î: Revenind la grupul reformator din PL, Domnul Ghimpu vă acuză că aţi stat în spatele acţiunii acestui grup. Este adevărat?

V.F.: Eu regret momentele tensionate din interiorul PL, dar chiar nu vreau să fac comentarii pe tema asta, e o problema internă a unui partid, a unei echipe. Eu ştiu că nu este corect să dai aprecieri publice despre situaţia internă din cadrul unui partid. În ceea ce priveşte acuzaţiile domnului Ghimpu, ele fac parte din peisajul foarte colorat al ultimei perioade şi eu înţeleg toate acestea. Se vede că pentru Domnia sa este confortabil să găsească pe cineva pe care să dea vina. Toţi avem uneori tendinţa de a căuta vinovaţi în alte părţi şi uităm lucrurile cele mai importante – angajamentele care le avem faţă de cetăţeni. Recunosc, în politică deseori ajungi în situaţia, în care unele probleme să le concentrezi la nivel de o persoană. Aşa e activitatea politică, spre regretul meu, nu e fără ”păcate”. Într-o activitate politică nu trebuie să personalizezi problemele. Eu am avut puncte radical diferite pe domenii de principiu cu dl. Plahotniuc, dar important este să găseşti mecanisme de conlucrare pentru viitorul ţării, pentru angajamentele pe care le ai în faţa cetăţenilor. Exemplul ultimei crize politice este elocvent. Mă refer la situaţia cînd problemele legate de modul în care funcţionează AIE au fost personalizate. Nu a fost o abordare corectă. Dar, reiterez, aceasta este activitatea politică, poţi să ai poziţii total diferite, dar trebuie să găseşti calea compromisului, să comunici mai mult. E adevărat, nu am comunicat eficient în cadrul AIE 2. Nu este corect să personalizezi lupta politică, ori să aduci acuzaţii neprobate. Am făcut şi eu astfel de greşeli, voi avea grijă ca pe viitor să nu le repet.

Esenţa acţiunii mele din 13 februarie a fost dorinţa mea şi a PLDM de a rediscuta Acordul AIE, astfel încît să avem o guvernare mai funcţională, cu mai puţine obstacole indiferent din partea cui sînt ele, o guvernare care să lupte pentru un stat de drept, pentru o viteză mai mare a transformărilor – fiindcă acesta a fost angajamentul nostru faţă de cetăţeni. În realitate, chiar asta am făcut de fapt, doar că am comunicat deficitar problema noastră şi am transferat-o pe persoană, în loc să o duc la nivelul partidelor Alianţei şi a modului în care conlucrăm pe interior.

Î: Deja se zvoneşte că v-aţi împăcat cu Vlad Plahotniuc. Să înţelegem că este adevărat?

V.F.: Ca să te împaci cu cineva, trebuie ca mai întîi să te cerţi. Noi avem deseori puncte diferite de vedere, divergenţe cu dl. Plahotniuc, însă aceasta nu înseamnă că nu putem găsi compromis, identifica mecanisme consensuale de luare a deciziilor. Totul depinde dacă fiecare este de acord că astăzi Republica Moldova are nevoie de avansare pe agenda sa europeană. Cred că doi politicieni, indiferent de divergenţe, găsesc compromisul atunci cînd fac referinţă la angajamentele pe care le au în faţa cetăţenilor. Indiferent de tensiuni, crize politice, noi am găsit acest compromis – modernizarea europeană a Republicii Moldova. Prin urmare, am avut mai multe discuţii pe teme divergente, atît public, cît şi în discuţiile private. Noi am comunicat în toată această perioadă, iar asta ne-a ajutat să ne clarificăm acolo unde am avut nelămuriri. Nu vă ascund că am discutat cu Vlad Plahotniuc şi pe tema formării noului Guvern, chiar dacă au fost doar discuţii generale, în format mai larg, am identificat idei comune, dar avem şi păreri divergente, pe care încercăm să le clarificăm în perioada următoare. În discuţiile cu domnul Lupu, cît şi domnul Plahotniuc, am identificat un set de probleme care pentru PLDM şi PDM sînt principiale în votarea Guvernului, majoritatea sînt acceptabile, nu văd probleme care nu pot fi soluţionate, doar nuanţe care trebuie clarificate. Dar atîta vreme cît exista voinţă pentru dialog şi cît există o abordare constructivă, vom reuşi. În cadrul discuţiilor şi cu dl. Lupu şi cu dl. Plahotniuc am vorbit că actul guvernării trebuie să fie unul eficient, trebuie să ne concentrăm pe lupta cu corupţia, pe o viteză mai mare în implementarea reformelor, şi pe mai multe programe orientate spre oameni.

Î: Ca să înţeleg mai bine, cu PDM sînteţi în faza finală a negocierilor?

V.F.: Faza finală înseamnă votul din plenul Parlamentului. Pînă atunci orice e posibil şi eu nu vreau să anticipez, să mă lansez în presupuneri, vreau să-mi canalizez energia doar pe formarea noului Guvern.

Î: Ce se întîmplă dacă este respinsă candidatura dumneavoastră la prima încercare?

V.F.: În data de 25 martie urmează să fie investit în funcţie Guvernul Republicii Moldova, nu doar primul ministru. Dar dacă se va ajunge la ceea ce spuneţi dumneavoastră, va fi clar cine şi ce doreşte. Perioada 2013 – 2014 este una crucială pentru agenda europeană a Republicii Moldova, dar şi pentru realizarea angajamentelor pentru cetăţeni. PLDM, partidul pe care îl conduc, va depune toate eforturile pentru ca viitorul Republicii Moldova să nu fie compromis.

Î: PLDM a votat candidatura domnului Gurin la şefia Procuraturii Generale. Ce v-a convins să-i daţi votul?

V.F.: În primul rînd, persoana domnului Gurin, pe care îl cunosc de mult timp, îi cunosc calităţile profesionale şi ştiu că este un om serios. Mi-e greu acum să vă spun dacă el va reuşi să acopere toate exigenţele pe care PLDM le-a formulat pentru cel care ocupă acest post, dar vă mărturisesc că îmi pun speranţe în el şi în special în capacitatea lui de a reforma Procuratura Generală, lucru pe care îl consider prioritar. Principalele lucruri pe care eu şi PLDM le-am reproşat Procuraturii Generale au fost incapacitatea fostei conduceri de a reforma instituţia şi lipsa de transparenţă. Noul Procuror General trebuie să demonstreze că are calităţile necesare să înlăture aceste neajunsuri, chiar din prima zi cum a intrat în funcţie.

Î: Dar domnul Gurin a fost acuzat de PCRM şi PL că a făcut parte dintr-un partid politic pînă de curînd şi că e o candidatură politică. Cum comentaţi?

V.F.: Sincer, eu nu prea am văzut mare lucru din activitatea politică a Domnului Gurin, mi-e şi greu să spun că a fost politician. Eu cred că a fost o încercare a Domniei sale de a vedea cum e în politică, s-a convins că nu e de el şi acum a revenit la profesia sa.

Î: Este acea depolitizare, pe care v-aţi dorit-o la Procuratura Generală?

V.F.: O să vă răspund la această întrebare după o perioadă de timp, suficientă pentru a aprecia activitatea acestei instituţii, acum e prea devreme. Depolitizare nu înseamnă doar numirea şefului instituţiei. Acum pot să vă spun doar că am investit încredere în noul Procuror General că va avea capacitatea de a activa în afara presiunilor politice.

Î: Curtea Constituţională urmează să se pronunţe asupra iniţiativei PL privind interimatul funcţiei de prim ministru. Ce aşteptări aveţi?

V.F.: Am o singură aşteptare vizavi de aceasta şi anume - Curtea Constituţională să ia o decizie legală, aşa cum prevede Constituţia.