VLAD FILAT: “PERSPECTIVELE RELAŢIILOR COMERCIALE DINTRE MOLDOVA ŞI SUA SÎNT MARI”

Prim-ministrul în exerciţiu Vlad Filat a participat, pe 4 aprilie, la inaugurarea seminarului „Oportunităţi de afaceri cu partenerii din SUA”, organizat de Ambasada SUA şi Camera de Comerţ Americană în Moldova, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Executivului.

La eveniment au fost prezenţi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, William H. Moser, Preşedintele Camerei de Comerţ a Statelor Unite în Moldova (AmCham Moldova), Cristina Harea şi mai mulţi oameni de afaceri.

În luarea sa de cuvînt, Premierul a adus mulţumiri Guvernului SUA pentru suportul important acordat Republicii Moldova, inclusiv în organizarea evenimentului în cauză. „Vreau să mulţumesc Ambasadei SUA sau mai bine zis Ambasadelor SUA de la Chişinău şi Bucureşti, dar şi Camerei Americane de Comerţ pentru efortul depus. Datorită acestui eveniment, urmează a fi transmisă cît mai multă informaţie, experienţă în crearea unui business profitabil şi de lungă durată”, a declarat Vlad Filat. Prim-ministrul a menţionat că acest eveniment este o oportunitate de a discuta despre relaţiile comerciale între Moldova şi SUA, despre investiţiile directe şi de a identifica împreună modalitatea pentru dezvoltarea lor în continuare. „Perspectivele relaţiilor comerciale dintre Moldova şi SUA pe viitor sînt mari. Important este să aflaţi la acest seminar despre toate programele oferite de Guvernul SUA şi să stabiliţi cît mai multe contacte”, le-a spus Premierul oamenilor de afaceri. Prim-ministrul a reiterat că Guvernul Republicii Moldova va face tot posibilul pentru a asigura un cadru legislativ atractiv pentru investiţii.

La rîndul său, Ambasadorul SUA la Chişinău a confirmat sprijinul ţării sale pentru dezvoltarea Republicii Moldova pe toate dimensiunile de colaborare. „În acest context, Guvernul SUA şi cel al Republicii Moldova conlucrează activ pentru îmbunătăţirea climatului investiţional. Nu există anumite reţete de succes, dar este necesar ca din tot ceea ce veţi auzi voi la acest seminar, în rezultat să obţineţi ca afacerile voastre individuale să devină profitabile”, a spus William H. Moser.

După deschiderea seminarului, a avut loc o conferinţă comună cu participarea Premierului în exerciţiu Vlad Filat, a Ambasadorului William H. Moser şi a Preşedintelui Camerei de Comerţ a Statelor Unite în Moldova (AmCham Moldova), Cristina Harea.

Prim-ministrul le-a declarat jurnaliştilor că Guvernul Republicii Moldova acordă o atenţie deosebită promovării investiţiilor străine directe, iar crearea locurilor noi de muncă este una din priorităţile Executivului. „Obiectivul nostru de bază este penetrarea pe piaţa americană cu produsele noastre moldoveneşti de calitate. De asemenea, important este ca oamenii de afaceri de la noi să atragă parteneri americani în afacerile pe care le dezvoltă, oricare ar fi ele, de la agricultură la tehnologii informaţionale avansate. Avem multe de învăţat la toate capitolele”, a remarcat Vlad Filat.

Pe parcursul seminarului vor fi abordate subiecte ce vizează oportunităţile existente în relaţiile dintre SUA şi Moldova, relatate istorii de succes în acest sens, dar şi prezentate informaţii despre programele guvernamentale specializate ale SUA destinate oamenilor de afaceri.