VLAD FILAT ÎN POLONIA

Preşedintele Consiliului European va vizita Republica Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, întreprinde o vizită în Polonia, la invitaţia premierului polonez, Donald Tusk, preşedintele ales al Consiliului European. Vlad Filat este însoţit de ministrul degrevat al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman.

Discuţiile din cadrul întrevederii s-au axat pe scrutinul parlamentar din 30 noiembrie şi situaţia politică internă a Republicii Moldova, dar şi cea de securitate regională; continuitatea reformelor şi asigurarea unei guvernări democratice; agenda europeană a PLDM şi ireversibilitatea cursului de integrare a ţării în UE.

Donald Tusk a menţionat că Republica Moldova a demonstrat cele mai bune performanţe în cadrul Parteneriatului Estic şi a apreciat curajul cu care PLDM, în calitate de partid aflat la guvernare, a promovat reforme importante şi necesare. Oficialul polonez a declarat că partenerii europeni, inclusiv Polonia, vor fi alături de Republica Moldova şi a reiterat necesitatea intensificării reformelor pro-europene şi implementării prevederilor Acordului de Asociere cu UE după alegerile parlamentare.

Vlad Filat a mulţumit premierului polonez pentru suportul constant acordat Republicii Moldova prin proiecte de dezvoltare şi de creare a locurilor de muncă, precum şi pentru creditul de 100 de milioane de euro oferit cu scopul de a moderniza sectorul agroalimentar.

Donald Tusk l-a asigurat pe Vlad Filat că Moldova se va bucura în continuare de toată susţinerea partenerilor de dezvoltare în realizarea obiectivului său de integrare europeană.

De asemenea, Donald Tusk a anunţat că una din primele vizite, pe care le va întreprinde în calitatea sa de preşedinte al Consiliului European, va fi în Republica Moldova.

Întrevedere Vlad Filat - Radoslaw Sikorski

În cadrul vizitei pe care o întreprinde în Polonia, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a avut o întrevedere cu preşedintele Seimului (Camera inferioară a Parlamentului polonez), Radoslaw Sikorski.

Filat_pag 3 copy.jpg

Radoslaw Sikorski s-a arătat interesat de priorităţile PLDM în aceste alegeri, aşteptările existente în societate şi continuitatea cursului pro-european al Republicii Moldova.

Vlad Filat a trecut în revistă principalele obiective ale PLDM incluse în Planul 2020, care prevăd obţinerea statutului de ţară candidat la aderare pînă în 2017 şi calitatea de membru al Uniunii Europene în 2020. Aceste obiective pot fi atinse în condiţiile unei guvernări democratice care să asigure continuarea reformelor, modernizarea ţării, implementarea standardelor europene. În context, Vlad Filat a menţionat că PLDM pregăteşte un nou program de guvernare axat pe aceste priorităţi.

Liderul PLDM a discutat cu Radoslaw Sikorski şi despre ultimele evoluţii pe scena politică regională în contextul alegerilor din Ucraina. PLDM evaluează aceste alegeri prin prisma influenţei pe care Ucraina ar putea să o exercite în soluţionarea conflictului transnistrean.

De asemenea, au fost puse în discuţie şi aspecte ale colaborării dintre PLDM şi Partidul Platforma Civică din Polonia, dat fiind faptul că ambele formaţiuni sînt afiliate Partidului Popular European.

Preşedintele Seimului polonez, Radoslaw Sikorski, şi-a declarat toată susţinerea pentru agenda europeană a PLDM şi cursul de integrare a Republicii Moldova în UE.

Sursa: pldm.md