VLAD FILAT: „ASISTENŢA SUA ÎN CONTRACARAREA UNOR PRESIUNI ESTE GREU DE SUBESTIMAT”

Asistenţa SUA în contracararea unor presiuni, inclusiv economice, din partea Moscovei, odată cu avansarea Republicii Moldova pe calea europeană este necesară şi greu de subestimat. Despre aceasta a declarat preşedintele PLDM, Vlad Filat, care se află într-o vizită în SUA, după o întrevedere cu congresmenii Ted Poe şi Tom Cotton.

Liderul PLDM a subliniat oportunitatea continuării programului COMPACT al Corporaţiei „Provocările Mileniului” în domeniul asigurării independenţei energetice a Republicii Moldova.

Oficialii americani şi-au exprimat susţinerea deplină pentru aspiraţiile europene ale Chişinăului, consolidarea suveranităţii şi integrităţii şi angajamentul de a promova cauza Republicii Moldova pe agenda priorităţilor externe ale SUA. Congresmanul Tom Cotton a menţionat că nimeni nu poate împiedica dezvoltarea Republicii Moldova conform propriei alegeri. „Trebuie să rezistaţi tuturor presiunilor, inclusiv celor de sorginte kgb-istă, iar SUA vor fi alături de Republica Moldova în depăşirea provocărilor în faţa procesului de integrare europeană”, a spus Tom Cotton.

În SUA, Vlad Filat a avut o întrevedere de lucru şi cu asistentul-adjunct al secretarului de stat pe politici de apărare al SUA, Evelyn Farkas. Discuţiile au vizat domeniul de securitate regională, în contextul situaţiei din Ucraina, şi provocările la care este expusă Republica Moldova în acest sens. Vlad Filat a subliniat că tensionarea situaţiei în Ucraina se reflectă direct şi asupra Republicii Moldova, ţara avînd nu doar o frontieră comună, dar şi aspiraţii similare: de a-şi păstra suveranitatea şi integritatea teritorială şi a construi un viitor european.
Preşedintele PLDM a ţinut, de asemenea, un discurs public la Consiliul Nord-Atlantic. În faţa a peste o sută de diplomaţi, oficiali din Guvernul şi Congresul SUA, lideri de ONG-uri şi organizaţii internaţionale, Vlad Filat a pledat cauza Republicii Moldova, în contextul dreptului suveran de a-şi construi un viitor european. „Republica Moldova este o ţară mică, dar valorile pe care le împărtăşim şi pentru care luptăm sînt imense: libertate, democraţie, demnitate, suveranitate şi pace. Republica Moldova îşi doreşte un viitor marcat de aceste principii, adică un viitor european, şi vom insista pe dreptul nostru suveran de a înainta pe calea aleasă, cea de integrare europeană”, a menţionat Vlad Filat.

În discursul său, liderul PLDM a mai precizat că drumul spre Europa a însemnat promovarea unor reforme ample, deloc simple, în toate domeniile. După semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova aşteaptă semnale ferme că Europa este gata să ofere şi o perspectivă clară de aderare la UE, astfel încît, în cel mai scurt timp, ţara să obţină statutul de stat candidat, iar în termen de un deceniu să devină membru al comunităţii europene.

Vlad Filat se află într-o vizită în SUA, de pe 18 pînă pe 24 mai. Vlad Filat a avut întrevederi cu adjunctul secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Victoria Nuland; cu directorul pentru Europa de Est, Consiliul de Securitate Naţională al SUA, Lyn Debevoise; cu congresmanul din cadrul Comisiei pentru Energie şi Comerţ a Camerei Reprezentanţilor, Joe Pitts.

Sursa: IPN