VIZITA PREMIERULUI NATALIA GAVRILITA LA BRUXELLES
Uniunea Europeană a debursat Republicii Moldova cele 36,4 milioane de euro
Uniunea Europeană a debursat, astăzi, Republicii Moldova cele 36,4 milioane euro promise drept suport direct bugetului de stat. Anunțul a fost făcut în cadrul întrevederii oficiale de la Bruxelles a prim-ministrului Natalia Gavrilița cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere.
Cei doi oficiali au discutat prioritățile Guvernului de la Chișinău și promovarea agendei europene a Republicii Moldova. Premierul a vorbit despre reformele în domeniul justiției, redresarea economică și îmbunătățirea climatului de afaceri, gestionarea crizei pandemice și imunizarea populației, dar și despre consolidarea instituțiilor de stat.
Natalia Gavrilița a apreciat suportul oferit țării noastre prin programele europene de asistență în diverse domenii și a subliniat că asistența europeană este esențială pentru implementarea reformelor în plan intern și asigurarea stabilității macrofinanciare. Pe această cale, premierul a exprimat mulțumiri pentru aprobarea planului de redresare economică pentru Moldova, în valoare de 600 milioane de euro.
„Sîntem deschiși să aducem relația RM-UE la un nivel mai înalt. Așteptăm cu nerăbdare reuniunea Consiliului de Asociere, unde va fi adoptată o nouă Agendă de Asociere cu UE. Ne dorim să includem în dialogul politic problemele securității, justiția și domeniul energetic. Contăm pe identificarea proiectelor concrete de suport de către Direcţia Generală pentru Vecinătate şi Negocieri pentru Extindere a Comisiei Europene (DG NEAR)”, a spus premierul.
Cei doi oficiali au trecut în revistă și subiectele legate de dezvoltarea afacerilor rurale și infrastructurii locale pentru a crea cît mai multe locuri de muncă în țară.
“Intenționăm să propunem un proiect pilot în Republica Moldova de modernizare a economiei în localitățile rurale din toată țara, prin dezvoltarea industriei alimentare și celei agricole, crearea locurilor de munca, asigurîndu-ne, astfel, că există locuri de muncă bine plătite, satele se dezvolta, iar cetățenii nu mai părăsesc țara”, a menționat comisarul Varhelyi.
Natalia Gavrilița l-a invitat pe Oliver Varhelyi să viziteze Republica Moldova.
Premierul Gavrilița în dialog cu membrii delegației Parlamentului European la Comitetul de asociere parlamentar EU-Moldova
Natalia Gavrilița s-a întîlnit astăzi la Bruxelles cu membrii delegației Parlamentului European la Comitetul de asociere parlamentar EU-Moldova unde a avut loc un schimb de opinii asupra viitoarei relații UE-Moldova și domeniilor unde putem intensifica cooperarea.
Prim-ministrul a vorbit despre prioritățile de pe agenda guvernării de la Chișinău, inclusiv: continuarea reformei justiției și a luptei împotriva corupției; gestionarea pandemiei COVID-19; promovarea redresării economice și asigurarea condițiilor pentru creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă; consolidarea instituțiilor statului și reziliența țării.
La ședință s-a discutat și despre planul generos de redresare economică de pînă la 600 milioane euro în subvenții, împrumuturi, garanții și investiții. Prim-ministrul a menționat că acest sprijin este esențial pentru a menține și consolida economia Republicii Moldova și că va contribui la creșterea investițiilor, îmbunătățirea climatului de afaceri,
demonopolizarea economiei, facilitarea transformării digitale. Natalia Gavrilița a dat asigurări că toate resursele acordate Moldovei vor fi utilizate pentru a stimula o economie mai ecologică și mai durabilă.
„Sînt aici pentru a relansa dialogul dintre țara mea și Uniunea Europeană. Parteneriatul nostru este unul puternic, dar cred că este loc pentru o cooperare și mai profundă și pentru legături politice, economice și sectoriale mai puternice. Sînt convinsă că acest parteneriat este cheia prosperității țării noastre și sper că vom continua să consolidăm cooperarea”, a declarat Natalia Gavrilița.
Membrii Parlamentului European și-au reiterat sprijinul pentru Guvernul Republicii Moldova și agenda Ambițioasă de reforme pe care și-a propus-o Cabinetul de miniștri condus de Natalia Gavrilița.
Natalia Gavrilița: „Pledăm pentru o consolidare a cooperării în domeniul transporturilor”
Aflată într-o vizită de lucru în capitala Belgiei, premierul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu Adina Vălean, Comisar European pentru transporturi.
Principalele subiecte de discuție au fost importanța transportului ca element de conexiune UE-RM, dar și ca potențial de dezvoltare economică pentru oamenii de afaceri din țara noastră.
Șefa Guvernului a subliniat că actualul Cabinet de miniștri își concentrează eforturile spre elaborarea documentului național de politici în domeniul transporturilor - Programul de mobilitate. Noul document va reflecta principiile de bază ale Strategiei UE de mobilitate durabilă și inteligentă - decarbonizarea și digitalizarea în transporturi.
„Sîntem gata să lucrăm îndeaproape cu UE în domeniul transportului verde, eficient și sigur. Pledăm pentru un format de cooperare mai ambițios în domeniul transporturilor, atît bilateral, cît și regional, care să răspundă nevoilor noastre și să completeze eforturile naționale”, a declarat Natalia Gavrilița.
Un subiect important a fost valorificarea a 230 milioane euro pentru infrastructură și conectivitate din planul de Recuperare Economică pentru Moldova și 780 milioane de euro pentru inițiative în domeniul transportului ca parte a planul de investiții al Parteneriatului Estic.
„O noutate bună este că a fost acceptat Planul Național de Redresare și Reziliență al României, iar printre proiectele finanțate este și construcția tronsonului de autostradă Tîrgu-Mureș - Ungheni care va ajuta la conectarea Republicii Moldova cu România și astfel oferind acces direct Republicii Moldova la rețeaua europeană de transporturi”, a menționat comisarul Vălean.
În același context, Adina Vălean a menționat că Uniunea Europeană este gata să intensifice sprijinul financiar pentru proiectele ce țin de dezvoltarea transportului și conectivitate dar și asistență tehnică pentru Autoritatea Aeronautică Civilă.
În discuție au mai fost abordate și teme din zona siguranței aeriene, dar și din domeniul maritim, inclusiv îmbunătățirea standardelor de securitate și siguranță în aceste sectoare, în conformitate cu acquis-ul european și normele internaționale.
Sursa: gov.md