VIZITA MINISTRULUI CEH, DOVADA A DESCHIDERII CATRE REPUBLICA MOLDOVA

Chișinăul a deblocat relațiile cu statele lumii, care în ultimii ani au fost închise din cauza derapajelor care au avut loc în Republica Moldova. Prezentele contacte intense cu demnitari de peste hotare sînt o dovadă a susținerii noii guvernări de la Chișinău de către partenerii de dezvoltare. O declarație în acest sens a fost făcută de către ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu în cadrul conferinței de presă comune cu ministrul afacerilor externe al Cehiei, Jakub Kulhánek, care întreprinde o vizită în Republica Moldova.

Apreciind valoarea Acordului de asociere și a funcționării Zonei de liber schimb cu UE, șeful diplomației moldovenești a spus că acestea „ne-au permis să supraviețuim ca țară” în timpurile cînd resuscitarea așa numitor „legături tradiționale” părea a fi singura direcție de dezvoltare. Ministrul a estimat că angajarea în continuare pe prevederile Acordului vizează buna guvernare, instaurarea statului de drept și combaterea corupției, dar și cooperarea în domenii cum ar fi protejarea mediului înconjurător, digitalizarea, etc. mai puțin valorificate în Acord. Aspectul în cauză a constituit o temă a schimbului de opinii cu ministrul Jakub Kulhánek, dar și cu ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian. Statele respective vor prezida în anul 2022 în Uniunea Europeană și este important ca agenda Republicii Moldova să fie cunoscută și susținută.

Ministrul a salutat faptul că Cehia este pe locul cinci în lista importatorilor globali și a treia printre importatorii europeni de vin moldovenesc. În perspectiva anului viitor, ar urma să aibă loc ședința a cincea reuniune a Comisiei bilaterale de cooperare economică și un forum al oamenilor de afaceri

Remarcînd că Republica Moldova este nu numai un partener important, dar și o țară prietenă și apropiată, Jakub Kulhanek a încurajat Chișinăul să implementeze cu temeritate prevederile Acordului de asociere. Totodată, dînsul a chemat UE să fie mai activă în sprijinul Republicii Moldova și a salutat elaborarea planului de recuperare post-COVID a țării, în valoare de 600 mln euro. Ministrul a dat asigurări că Cehia va continua să ajute Republica Moldova în combaterea pandemiei, urmînd ca spre Chișinău în viitorul apropiat să fie redirecționate o parte din 2,4 milioane de vaccinuri de care Cehia va beneficia pe platforma COVAX.

Ministrul a transmis Maiei Sandu invitația președintelui Miloš Zeman de a întreprinde o vizită în Cehia.

Sursa: IPN