Viktor Orban: "Vom ratifica, bineînţeles, accederea Suediei la NATO, la începutul sesiunii de Primăvară a Parlamentului"

Premierul ungar Viktor Orban a asigurat Sîmbătă că Parlamentul ţării sale este "pe calea bună" de a ratifica în această lună aderarea Suediei la NATO, Ungaria fiind ultimul stat din cadrul Alianţei Nord-Atlantice care nu o făcuse, informează AFP, scrie Agerpres.

"Vestea bună este că disputa noastră actuală cu Suedia se îndreaptă spre o concluzie", a declarat Orban, într-o alocuţiune despre starea naţiunii.

"Împreună cu premierul suedez, am făcut paşi importanţi cu scopul de a reface încrederea", a adăugat el, fără a oferi detalii.

"Vom ratifica, bineînţeles, accederea Suediei la NATO, la începutul sesiunii de Primăvară a Parlamentului", a subliniat el.

Viitoarea sesiune a Parlamentului ungar începe în 26 Februarie.

Ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, afirmase, Miercuri, că Suedia speră ca Parlamentul ungar să ratifice intrarea ţării sale în NATO la începutul sesiunii următoare.
Billstrom a reiterat că nu ar fi existat nici o negociere între Stockholm şi Budapesta cu privire la această ratificare, ca reacţie la invitaţia lui Orban adresată omologului său suedez Ulf Kristersson de a se deplasa în Ungaria pentru a "negocia" această aderare.
"Nu este nimic de negociat. Dacă există o vizită, aceasta nu va fi o negociere, premierul a spus-o foarte clar", a adăugat ministrul suedez.

Budapesta, care şi-a acordat sprijinul în principiu, dar amînă de luni de zile ratificarea, cere Stockholmului să înceteze politica de "denigrare" faţă de Guvernul ungar, acuzat de derivă autoritară.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, Suedia îşi anunţase, în Mai 2022, candidatura la NATO, în acelaşi timp cu Finlanda, devenită în Aprilie 2023 cel de-al 31-lea membru al acestei organizaţii, după ce toţi membrii săi i-au ratificat aderarea.