”Viktor Orban ar navali bucuros in Transilvania, daca Putin si-ar indeplini obiectivele in Ucraina”

În cel mai recent editorial al său, gazetarul român Cristian Tudor Popescu scrie despre diferențele dintre Rezoluțiunea de la Alba Iulia și Constituția pe care o are România în zilele noastre, precum și despre năzuințele reale ale liderilor de la Budapesta în raport cu România.

„Liderii politici și religioși ai românilor ardeleni știau foarte bine că Ardealul nu era numai românesc, ci și unguresc, săsesc și evreiesc, și acest lucru s-a reflectat și în textul Declarației de la Alba Iulia. În Rezoluțiunea de la Alba Iulia, 1 Decembrie 1918, scrie așa: <Principii fundamentale la alcătuirea Noului Stat Român – Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc>”, a scris Cristian Tudor Popescu, conform republica.ro

„Totodată, Adunarea Națională precizează că toate aceste prevederi specifice statutului de autonomie provizorie sunt valabile pînă la întrunirea Constituantei, aleasă pe baza votului universal, care va da țării o nouă Constituție.

Astăzi, România are o Constituție care definește statul român ca național, suveran și independent, unitar și indivizibil. Nu se mai poate vorbi, deci, de autonomie teritorială, juridică, administrativă ca în textul din 1918. Ci de drepturi și libertăți ale minorităților naționale, între care cea maghiară. Aceste drepturi și libertăți sunt poate la cel mai cuprinzător nivel din Europa, România fiind exemplară în politica față de minorități.

(…) Premierul ungar, Orbán, evită cît poate să pomenească numele statului român. Să rostească România, români. La fel, președinta Ungariei, Novák Katalin, care, venind în România fără să stabilească contacte oficiale cu conducerea țării, s-a fotografiat lîngă o bornă vopsită în culorile Ungariei.

Ministrul Sportului din România refuză să rostească versurile imnului național, în schimb, salută și cîntă cu plăcere imnul așa-zisului Ținut Secuiesc. Și absentează de la întîmpinarea pe aeroportul Henri Coandă a delegației canotorilor români, întorși cu 8 medalii de la Europenele de la München, pe motiv că n-a fost invitat. În versiunea d-lui Novák, UDMR a construit și modernizat săli de sport, bazine de înot și alte facilități sportive, nu Guvernul României din care face parte”, a completat gazetarul.

Ungaria nu uită că a fost imperiu, iar Transilvania e pentru Ungaria ce e Ucraina pentru Rusia

„Așa-numitul Consiliu Național Secuiesc cere ca statele europene să se consulte cu maghiarii din România, înainte de a decide în legătură cu intrarea României în spațiul Schengen.

Ce semnifică toate astea? Premierul Orbán, în discursul din iulie de la Tușnad, spune limpede: <Noi, ungurii, nu suntem și nu vrem să devenim o rasă mixtă. Țările unde europenii și non-europenii se amestecă nu mai sunt națiuni. […] Ungaria are ambiție. De aceea, în perioada dificilă care urmează, pentru a ne păstra ambițiile, trebuie să rămînem uniți. Patria trebuie să rămînă unită, Transilvania și celelalte zone locuite de maghiari din Bazinul Carpatic trebuie să rămînă unite. Această ambiție ne conduce. Întotdeauna am dat lumii mai mult decît am primit, întotdeauna s-a luat de la noi mai mult decît ni s-a dat, avem facturi care n-au fost plătite, suntem mai buni, mai harnici, mai talentați decît locul în care ne aflăm acum. […] Problema noastră e că Armata Ungariei nu e suficient de mare în raport cu celelalte>.

Și fiindcă nu are destulă oaste, acest dictator dezgustător, care își bate joc sistematic de UE și NATO în calitate de membru, prea puțin pedepsit pînă acum, face jocul Rusiei invadatoare. Dacă Rusia și-ar atinge obiectivul, înfrîngerea Ucrainei și recîștigarea dominației asupra Europei de Est, Orbán și-ar pune fularul cu Ungaria Mare și ar năvăli bucuros în Transilvania, susținut de Armata Roșie.

Ca să asigure supremația rasei maghiare față de românii inferiori, care nici nu sunt europeni, nici nu există ca nație și nu merită să aibă un stat, cum zice Kremlinul despre ucraineni. Așa cum Stalin, după Al Doilea Război Mondial, a dat Ardealul României, Putin poate să-l dea Ungariei.

Ca și Rusia, Ungaria nu uită că a fost imperiu. Transilvania e pentru Ungaria ce e Ucraina pentru Rusia. Iată de ce, sprijinind împreună cu UE și NATO Ucraina, România luptă și pentru propria-i soartă”, constată Cristian Tudor Popescu.