Viata lui Roberto Saviano: cel mai cautat om din lume de catre mafia italiana

Roberto Saviano reprezintă dovada vie că jurnalismul este adesea una dintre cele mai puțin apreciate și periculoase meserii. Faima lui Saviano a atins apogeul în anul 2006 cînd, la vîrsta de numai 26 de ani, publica cartea sa, „Gomorrah”, în care expunea crimele cunoscutei organizații criminale Camorra ce-și are baza în orașul Napoli din Italia.

În momentul în care cartea a devenit mega best seller, iar șefii crimei organizate din Napoli s-au simțit amenințați de acele dezvăluiri, Roberto Saviano a fost pus sub protecție. De atunci, scriitorul este cel mai căutat om din Italia, persecutat și amenințat nu doar de gangsterii italieni, ci și de politicieni. Cu toate acestea, deși îi este amenințată integritatea personală, el a continuat să vorbească împotriva crimei organizate și a relelor ce se petrec în timpurile noastre.

Cum crește un scriitor?

Născut în 1979 în Napoli, Roberto Saviano a crescut într-un mediu dominat de violențele gangsterilor napolitani, o organizație mafiotă numită Camorra. Clanul Casalesi stăpînea Casal di Principe, suburbia din Napoli unde Saviano a crescut, aruncînd deșeuri toxice, făcînd trafic de droguri și contrabandă cu arme și oameni.

Saviano a văzut primul cadavru la vîrsta de 13 ani, în timp ce mergea spre școală. La scurtă vreme după acest incident, tatăl lui, medic, l-a învățat cum să folosească un pistol. Un alt șoc l-a avut cînd a aflat că tatăl său a fost bătut de gangsteri pentru că a acceptat să trateze și să salveze de la moarte o victimă a mafiei.

Însă cea mai teribilă amprentă lăsată în sufletul tînărului Saviano a fost oribila crimă pe care clanul Camorra a săvîrșit-o asupra celui mai iubit preot din zonă, Giuseppe „Peppino” Diana. Diana îi criticase adesea pe mafioți în timpul slujbelor pe care le ținea la biserică, acuzîndu-i că au instaurat o formă de terorism.

„Extensie care a lăsat regiunea noastră fără potențial de dezvoltare; taxă de protecție de 20% la orice proiect de construcție; trafic ilegal de droguri care a creat bande de tineri marginalizați și muncitori necalificați la semnul și apelul organizațiilor criminale”, predica el în biserică.

În 1994, gangsterii l-au împușcat pe Diana, lăsîndu-l mort în biserică, chiar înainte de slujba de Duminică. Ca să înrăutățească și mai tare lucrurile, mafioții l-au calomniat pe preot în presă spunînd că a fost omorît din cauză că era un mare curtezan.

Acesta a fost un moment de cotitură pentru Saviano. Așa cum spunea într-un interviu pentru GQ, acest lucru „m-a schimbat pentru totdeauna”.

După absolvirea facultății, Saviano a început să lucreze cu un fotograf ce a reușit să surprindă în imagini nunțile clanului Camorra. Foarte curînd s-a trezit că s-a apropiat tot mai tare de viețile mafioților și a început să se infiltreze în organizația lor.

Scrierea cărții Gomorrah

Spre marele lui șoc, Saviano a descoperit că Camorra nu conduce doar orașul Napoli, ci produce milioane de euro din jafuri, contrabandă, trafic de droguri și de arme, dar și alte acte ilicite. De fapt, tentaculele acestui imperiu al crimei organizate păreau că ating fiecare colț al lumii.

Roberto Saviano a început să-și pună descoperirile pe hîrtie, mai exact să descrie interacțiunile sale cu membrii clanului Camorra, în reviste și ziare. El a sfidat continuu autoritatea mortală a mafioților, mergînd pînă la a urina într-o cadă a unui mafiot – și a scris despre asta.

În cele din urmă, în 2006, articolele lui Saviano au evoluat în Gomorra, cartea sa de investigare detaliată despre secretele murdare ale Camorei. Cartea s-a vîndut în peste 10 milioane de copii în întreaga lume, 2,25 de milioane numai în Italia. Așa a ajuns Roberto Saviano prima poziție a listei mafiei italiene.

„La scurt timp după publicarea cărții în 2006, cineva a lăsat un manifest în cutia poștală a mamei mele”, scria Saviano în ziarul The Guardian. „Acest manifest era de fapt o fotografie a mea, cu un pistol la tîmplă, iar deasupra era scris cuvîntul „condamnat”.

În Octombrie 2006, la scurt timp după ce Saviano a făcut publice numele clanului Camorra în timpul unei gale locale, doi ofițeri de Poliție l-au interceptat într-o gară și l-au băgat cu forța într-o mașină blindată.

„Am întrebat: cît va dura? Iar ei au răspuns: o săptămînă”. De atunci Saviano se află sub protecția Poliției.

În 2008, el a povestit pentru The Guardian: „ Dacă aș fi vîndut 10 mii, nu le-ar fi păsat. Dar nu e ca în Iran sau Afganistan. Camorra nu încearcă să te oprească din a scrie sau a vorbi despre ei. Însă devin îngrijorați atunci cînd un număr foarte mare de oameni te ascultă sau te citesc”.

Pe lista celor mai căutate și vînate persoane

Tînărul Roberto Saviano a fost nevoit să-și părăsească locuința, familia și prietenii. Mama, tatăl și fratele lui, cu toții au fost nevoiți să-și schimbe identitățile și să se mute în altă parte.

Într-un eseu publicat tot în The Guardian în 2015, Saviano spunea: În ultimii opt ani am fost nevoit să călătoresc oriunde însoțit de șapte gărzi de corp bine antrenate, în două mașini blindate. Trăiesc în barăci de Poliție sau în camere de hotel necunoscute și foarte rar petrec mai mult de două nopți în același loc. A face ceva spontan doar pentru că așa simt pe moment, este ceva ridicol de complicat”.

În 2011, după cinci ani de protecție din partea Poliției, Saviano s-a mutat la New York unde spera să ducă o viață cît mai aproape de normal.

Autoritățile italiene i-au făcut o hartă specială care a marcat magazinele și restaurantele deținute de imigranții italieni care ar fi putut avea conexiuni cu mafia.

Viața sa era atît de amenințată încît, atunci cînd a predat la New York University, la peste 6.000 de kilometri distanță de Napoli, i-a rugat pe studenții lui să păstreze strict secretă identitatea sa.

În același timp, cu toate acestea, Saviano a fost martorul faimei sale ce a atins apogeul. Și mai important, cartea sa a fost adaptată într-un film ce a cîștigat marele premiu la Festivalul Internațional de la Cannes. Filmul a fost transformat și într-un serial TV care este și astăzi vizionat în Europa, UK și America.

Saviano însuși a găzduit mai multe seri speciale de televiziune italiene, cu privire la crima organizată, inclusiv Vieni din 2010, Via con me (Come Away With Me) și, cel mai recent, Kings of Crime din 2017.

În 2013, a publicat a doua sa investigație, cartea „ZeroZeroZero”, un studiu global cu privire la traficul de cocaină.

Bătăliile sale publice

Saviano a declarat că audiența sa uriașă îl protejează mai mult decît escorta sa Armată.

„Faptul că am așa mare audiență îmi garantează libertatea, în ciuda tuturor restricțiilor. Una peste alta, eu am o existență privilegiată. Profilul meu public mă expune criticilor vicioase, dar mă și protejează”.

Neputînd să-l scoată din peisaj, Camorra și-a intensificat eforturile de a-l discredita ca scriitor. „În a doua fază (de răzbunare) te discreditează. Practic ei spun că sunt o persoană falsă, un mincinos, un plagiator”. Da fapt, Saviano a fost acuzat că a plagiat anumite capitole din cartea sa „ZeroZeroZerro”, copiind un studiu global despre traficul de cocaină.

Saviano Vs. vicepremierul Italiei

Între timp, oficialii Guvernului italian au demarat acțiuni de discreditare a reputației lui Roberto Saviano. Cea mai notabilă a fost cea a vicepremierului Italiei, Matteo Salvini, care l-a trimis în judecată pentru calomnie pe Saviano în 2018.

Un an mai tîrziu, scriitorul a anunțat că va ajunge la Tribunal cu cazul lui și că ar putea să fie închis pentru șase ani.

În ciuda acestor demersuri negative, Saviano plănuiește să continue să vorbească și să scrie pentru libertatea presei, libertatea imigranților și alte drepturi. Dar care va fi soarta lui și cum va reuși el vreodată să redevină un om liber…!?