Viata celebrei actrite Natalie Wood. De la copilul minune al cinematografiei la tinara dependenta de alcool

Viața lui Natalie Wood bate de departe poveștile de la Hollywood care au făcut-o celebră. Plină de iubire, furie, angoase, sex, medicamente și alcool, viața actriței a fost marcată de mai multe tentative de suicid și de o moarte învăluită în mister. Supranumită ”simbolul eternei adolescente”, Natalie Wood a trecut în doar cîțiva ani de la statutul de copil-vedetă la cel de divă adolescentină, apoi la cel de sex simbol hollywoodian. A iubit cu pasiune și a suferit la fel. Finalul, venit la vîrsta de numai 43 de ani, a fost la fel de agitat, iar anchetatorii nu au reușit să încheie dosarul nici după 38 de ani, deși ancheta a fost reluată de mai multe ori.

Copilărie petrecută pe platourile de filmare, în căutarea celebrității

Natalia Nikolaevna Zaharenko, fiica unor imigranți ruși, Nikolai Stepanovici Zaharenko și Maria Stepanova, s-a născut pe 20 Iulie 1938, la San Francisco. Împinsă de la spate de mama ei, care își dorea cu ardoare să atingă celebritatea și banii care o însoțeau cu ajutorul fiicei sale, Natalie a jucat în primul film, Happy Land, la nici 5 ani. Întruchipa o fetiță care plîngea în hohote pentru că și-a scăpat pe jos cornetul cu înghețată.

Încurajată de apariția fiicei sale pe marile ecrane, mama acesteia decide ca toată familia să se mute la Los Angeles. Visa ca asta să o propulseze pe Natalie în lumea mare a cinematografiei, însă filmele se lăsau așteptate. La 7 ani, Natalie a ratat proba pentru Tomorrow Is Forever. Mama ei însă a pus presiune pe șefii studioului pînă cînd aceștia au cedat și au lăsat-o să mai dea o probă. De data aceasta puștoaica a fost mult mai convingătoare și a primit rolul mult dorit.

Între timp, numele i-a fost schimbat de conducerea companiei de film International Pictures: Wood, în onoarea regizorului Sam Wood, și Natalie, o transformare a rusescului Natalia. Actrița mărturisea la un moment dat că a detestat mereu numele de Wood pentru că îi transmitea o imagine neplăcută.

1947 a fost anul care i-a adus lui Natalie celebritatea căutată cu atîta disperare de mama sa. Întruchipînd-o pe Susan Walker în ceea ce avea să devină unul dintre filmele clasice de Crăciun, Miracle On 34th Strett (Miracol pe strada 34), Natalie a cucerit întreaga Americă, inclusiv pe marii producători de filme.

Din acel moment, copilăria lui Natalie Wood s-a mutat pe platourile de filmare. A apărut în 18 filme de la finalul anilor `40 pînă în primii ani de după 1950.

La vîrsta de 16 ani a jucat într-o peliculă ce avea să facă istorie şi, în acelaşi timp, avea să-i aducă şi prima nominalizare la Oscar: Rebel Without A Cause (Rebel fără cauză). A intrat atît de bine în pielea lui Judy, o elevă de liceu rebelă, preocupată mai mult să-şi petreacă timpul cu o gaşcă nepotrivită decît să se conformeze regulilor societăţii şi să îşi îndulcească comportamentul precum majoritatea adolescentelor din generaţia ei.

Au urmat alte filme la fel de celebre: Splendour In the Grass (Splendoare în iarbă), West Side Story (Poveste din cartierul de Vest), Love With The Proper Stranger (Dragoste cu un străin). Pentru Splendoare în iarbă și Dragoste cu un străin a mai primit cîte o nominalizare la Oscar, însă nu a primit niciodată premiul.

În total Natalie Wood a jucat în 56 de filme, majoritatea în primii 28 de ani de viață. În ultimii 15 ani a mai avut doar 4 apariții pe platourile de filmare. Scoasă de 3 ori din ghearele morții după tentativele de suicid, Natalie a încercat să își pună ordine în viață și să se refacă mental și emoțional.

O căutare continuă a iubirii

Minionă, cu trăsături fine, o privire pătrunzătoare și o siluetă ca trasă prin inel, Natalie a atras rapid interesul bărbaților. Ea, la rîndul ei, a făcut prima pasiune la doar 9 ani. Zărindu-l pe platourile de filmare pe mult mai celebrul și chipeșul Robert Wagner, atunci în vîrstă de 17 ani, Natalie a fost cucerită de acesta. Atît de puternică a fost impresia pe care i-a făcut-o încît preadolescenta i-a mărturisit atunci mamei ei că se vă mărita cu el, ceea ce a și făcut 10 ani mai tîrziu. Era atît de hotărîtă în acest sens încît a și semnat cu impresarul lui Robert Wagner, ca să ajungă mai ușor în anturajul acestuia.

La 19 ani, Natalie Wood devenea soția lui Robert Wagner și formau cuplul de aur al Hollywood-ului. Tinerețea, presiunea exterioară, interesele diferite și, nu în ultimul rînd, pasiunile amoroase din afara căsniciei, și-au spus cuvîntul. După 4 ani cei doi au decis să o ia pe drumuri separate.

Zvonurile nu au întîrziat să apară. S-a spus ba că el a fost surprins într-o ipostază intimă cu un bărbat, ba că ea a căzut pradă farmecelor lui Warren Beatty, partenerul ei de platou din Splendoare în iarbă. Cert este că amîndoi și-au refăcut rapid viețile amoroase, Natalie chiar cu cel cu care se suspectase că avusese o aventură în timpul căsniciei. Relația a fost însă pe cît de scurtă, pe atît de intensă.

S-a spus chiar că atunci cînd a aflat că a fost înșelată, actrița i-a ars toate hainele lui Beatty. Iar momentul despărțirii a fost unul umilitor: Beatty s-a ridicat de la masa unde luau cina, ca să dea un telefon și nu s-a mai întors. Managerul restaurantului a fost cel care i-a spus că actorul a plecat împreună cu fata de la garderobă.

Au urmat alte aventuri cu nume la fel de sonore: Nicky Hilton, Frank Sinatra, Dennis Hopper. Apoi a fost căsnicia cu producătorul Richard Gregson, cu care a avut și o fiică, Natasha. Aceasta a durat însă și mai puțin decît primul ei mariaj, Gregson fiind părăsit pentru prima iubire a vedetei, același Robert Wagner.

În 1972 cei doi se recăsătoreau la bordul iahtului pe care, 9 ani mai tîrziu, Natalie avea să-și piardă viața. Au avut o fată împreună, pe Courtney, iar actrița a lăsat cinematografia pe ultimul plan. Ai fi zis că tînăra își găsise drumul și liniștea. În realitate, cea de-a doua căsnicie cu Robert Wagner a fost marcată de certuri teribile, tentative de suicid, alcool fără măsură și, spre sfîrșit, cocktail-uri cu medicamente.

Ultima zi din viața lui Natalie Wood a avut aceleași caracteristici ca și căsnicia ei. Pe 29 Noiembrie 1981, Natalie Wood, soțul ei și Christopher Walken, partenerul ei de platou la filmările pentru Brainstorm (O idee genială) au ieșit în larg cu iahtul Splendour. Căpitanul vasului spune că cei 3 au băut peste măsură și că scandalurile au fost între toate părțile implicate. Actrița ar fi căzut peste bord și s-a înecat. Medicii legiști au găsit pe trupul ei mai multe vînătăi, fără să afle însă de unde proveneau.

Dosarul a fost atunci închis și redeschis 30 de ani mai tîrziu, în 2011. Tot atunci, Robert Wagner a devenit ”persoană de interes” în anchetă. Și-ar fi schimbat de mai multe ori declarațiile, iar căpitanul vasului a declarat că i s-ar fi părut atunci că actorul ar fi împins-o peste bord, dar și că a încercat să amîne cît de mult a putut să ceară ajutoare pentru căutarea ei. Wagner nu a fost însă niciodată pus sub acuzare și nici nu au fost descoperite dovezi care să indice implicarea în moartea prematură a lui Natalie Wood.