Vestul New York-ului a fost coplesit de o furtuna de zapada, soldata cu doua decese

O furtună de zăpadă cu „efect de lac” a paralizat mai multe zone din Vestul statului New York, fiind raportate cel puțin două decese, relatează Reuters. Călătoriile sunt perturbate, iar praful de gheață este așteptat să se acumuleze și mai mult, informează mediafax.

Rafalele care suflau dinspre Lacul Erie și Lacul Ontario au aruncat între 1 și 1,5 metri sau mai mult de zăpadă. Autoritățile au declarat că decesele se pare că au fost cauzate de atacuri de cord din cauza suprasolicitării, în timp ce curățau zăpada în comitatul Erie, grav afectat.

Pe măsură ce temperaturile au scăzut, prima furtună de zăpadă majoră a sezonului în regiune a avut loc Joi și s-a intensificat în noaptea de Joi spre Vineri, cu mult înainte de începerea Iernii.

Rafalele cu efect de lac au dezlănțuit rafale sporadice de precipitații abundente pe parcursul zilei, îngropînd unele zone în cîțiva metri de zăpadă, și sunt așteptate să persiste pînă Duminică, potrivit Serviciului Național de Meteorologie.

Pînă Vineri seara, serviciul meteorologic a raportat 1,7 metri de zăpadă măsurată în satul Orchard Park din comitatul Erie, la 25 km Sud de Buffalo.

Acumulări mari au fost înregistrate în mai multe localități adiacente pînă după-amiaza tîrziu, în timp ce Buffalo, al doilea cel mai populat oraș al statului, cu aproximativ 278.000 de locuitori, s-a trezit cu aproape 36 cm Vineri dimineață.

Executivul comitatului Erie, Mark Poloncarz, a raportat o prăbușire parțială a unei clădiri din cauza greutății zăpezii căzute în orașul Hamburg, dar nu au fost oferite alte detalii.

Pe măsură ce furtuna a luat amploare, serviciul meteorologic a citat mai multe cazuri în care rafalele de zăpadă au fost însoțite de tunete și fulgere, un fenomen numit „zăpadă cu tunete”.

Vîntul puternic și ramurile de copaci și liniile electrice acoperite de zăpadă au lăsat fără curent electric mii de clienți, în timp ce furtuna a forțat, de asemenea, închiderea traficului de-a lungul autostrăzii New York Thruway și a altor cîteva autostrăzi importante.

Toate zborurile, cu excepția a cinci din cele aproape 80 de zboruri programate să plece Vineri de pe Aeroportul Internațional Buffalo Niagara, au fost anulate, a declarat directorul Lee Weitz.