Verdict pe 6 Octombrie in cazul unui presupus viol comis intr-o resedinta din Cetatea Vaticanului

Tribunalul Penal al Vaticanului a anunţat Vineri că va da un verdict pe 6 Octombrie împotriva unui tînăr preot italian judecat în primă instanţă pentru abuzuri sexuale comise împotriva unui minor cu un an mai mic decît el, pe cînd cei doi locuiau într-o reşedinţă din Cetatea Vaticanului, relatează AFP, potrivit agerpres

Un procuror a cerut o pedeapsă de şase ani de închisoare împotriva părintelui Gabriele Martinelli, care va împlini 29 de ani la începutul lunii August.

Faptele ar fi început în 2007 în pre-seminarul Sfîntul Pius al X-lea, pe cînd cei doi erau încă adolescenţi, avînd vîrsta de 14 şi respectiv 13 ani, şi s-ar fi desfăşurat timp de cinci ani pînă în 2012, cînd Gabriele Martinelli a împlinit 19 ani.

Hirotonit preot la Côme (Nordul Italiei) în 2017, Martinelli lucrează în prezent într-un centru pentru bătrîni.

Pre-seminarul Sfîntul Pius al X-lea găzduieşte copii şi adolescenţi care studiază într-o şcoală privată din centrul Romei şi ajută în timpul Liturghiilor celebrate în Bazilica Sfîntul Petru. Unii dintre ei decid în cele din urmă să devină preoţi şi să meargă la un seminar pentru a studia.

Patru ani de închisoare au fost ceruţi pentru „favoritism” împotriva părintelui Enrico Radice, 72 de ani, care era la acea vreme rectorul pre-seminarului şi l-ar fi protejat sistematic pe Gabriele Martinelli.

În cursul audierii de Vineri, avocatul care l-a apărat pe tînărul preot a pledat pentru achitare, invocînd un „viciu procedural” şi afirmînd că dosarul nu conţine nici o probă.

Victima, L.G., în prezent angajat al unei companii aeriene, a depus o primă plîngere formală în 2018, după ce a făcut public cazul într-o emisiune de televiziune şi într-o carte, a declarat avocatul, care a încercat astfel să pună la îndoială credibilitatea victimei.