Vaticanul revine și afirmă că pentru pace în Ucraina se impune încetarea agresiunii ruse

Prima condiţie pentru orice negocieri pentru încetarea războiului din Ucraina este ca Rusia să pună capăt agresiunii sale, a declarat numărul 2 de la Vatican, într-un interviu publicat Marţi de cotidianul Corriere della Sera, relatează Reuters, scrie Agerpres.

Ministerul de Externe ucrainean l-a convocat, Luni, pe Nunţiul Papal pentru a exprima ''dezamăgirea'' legată de comentariul Papei Francisc, potrivit căruia Ucraina ''trebuie să aibă curajul de a arbora drapelul alb'' şi să înceapă negocieri cu Rusia pentru a se pune capăt războiului început în urmă cu doi ani.

Cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Vaticanului, a afirmat că Sfîntul Scaun face presiuni pentru încheierea războiului şi că, ''în primul rînd, ar trebui ca agresorii să înceteze focul''.

Papa Francisc a afirmat, într-un interviu acordat televiziunii elvețiene RSI, că Ucraina ar trebui ”să aibă curajul steagului alb”, care este ”un cuvînt curajos”, și de a negocia pentru a pune capăt războiului cu Rusia, ”înainte ca lucrurile să se înrăutățească”.
În interviu, înregistrat luna trecută, Papa a fost întrebat despre poziţia sa cu privire la dezbaterea între cei care spun că Ucraina ar trebui să renunţe întrucît nu a putut respinge forţele ruse, şi cei care afirmă că aceasta ar legitima acţiunile părţii mai puternice. Jurnalistul care a luat interviul a fost folosit expresia ''steagul albul'' în întrebare.
''Este o interpretare, este adevărat'', a răspuns Papa Francisc, potrivit unei transcrieri şi a unui video parţial publicate Sîmbătă în avans. Interviul integral urmează să fie difuzat pe 20 Martie, în cadrul unei noi emisiuni culturale.

''Dar cred că cel mai puternic este cel care se uită la situaţie, se gîndeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază'', a afirmat Papa, adăugînd că negocierile ar trebui să aibă loc cu ajutorul puterilor internaţionale.

''Cuvîntul a negocia este un cuvînt curajos. Cînd vezi că eşti învins, cînd lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi'', a continuat Papa.

Într-un comunicat difuzat după publicarea interviului, purtătorul de cuvînt al Vaticanului, Matteo Bruni, a clarificat că Suveranul Pontif a preluat termenul ''steagul alb'' de la interviatorul său şi l-a folosit pentru ''a indica o oprire a ostilităţilor şi un armistiţiu obţinute cu curajul negocierilor''.

Într-un alt segment al interviului, vorbind despre războiul dintre Israel şi Hamas, Papa Francisc a afirmat că ''negocierea nu înseamnă niciodată o capitulare''.