VAGABONDAJUL PARLAMENTAR

Partide cu ”umpluturi” fără cultură politică și vocație democratică
Autor: Mihai CONȚIU
În cele ce urmează, voi aborda un subiect la care, de-a lungul anilor, m-am mai referit, dar în cu totul alte nuanțe și personificări. Aici, va fi vorba despre traseismul politic al deputaților, asta în primul rînd, despre competențele lor, asumările ideologice, loialitatea față de partidele din care fac parte, precum și ”principiile, valorile și eficiența” cu care vin în întîmpinarea celor care i-au votat. Voi detalia aceste chestiuni ”îndemnat fiind” de recenta excludere din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a deputatei Olesea Stamate, Vineri, 4 Aprilie, dar și de reacția ei intrată deja în ”tradițiile” celor care ”au pățit-o” ca și ea sau au ”evadat” din proprie inițiativă din partidele care i-au înscăunat în fotoliile de deputați.
Din cîte ni s-a comunicat, demiterea Olesei Stamate din PAS a fost o consecință a scandalului iscat după eliberarea din pușcării a unor interlopi extrem de periculoși. Eliberările au avut loc în baza Legii amnistiei, adoptate în anul 2021, dar și a unor amendamente ulterioare, susținute și votate de deputații PAS, ”Olesea Stamate fiind printre autorii inițiativei”, dar nu despre asta va fi vorba în acest articol.
Este suficient să reținem, totuși, că deputata Olesea Stamate nu pare deloc curată, iar aici, ca să nu las loc de interpretări, nu mă refer la trupul sau hainele ei. După excluderea ei din PAS, aceasta a declarat că nu renunță la mandatul de parlamentar, chiar dacă acest lucru i-a fost cerut de liderul formațiunii, Igor Grosu, declarînd că ”va continua să lupte pentru dreptate”. ”Așa cum am promis și în campania electorală și în toate comunicările mele cu cetățenii, eu voi continua să lupt pentru dreptate și pentru Justiție. Din ce ipostază voi face acest lucru, vom vedea. Voi comunica în scurt timp”, a spus Stamate în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.
Acel ”scurt timp” a trecut, iar Stamate încă nu a spus ”în ce ipostază va lupta ea pentru dreptate și Justiție”. Nici n-o să spună vreodată! Parazitînd efectiv Parlamentul, ”Olea” Stamate nu-și va da demisia de onoare din funcția de deputat pînă ”la ultima ei suflare și transpirare” în această configurație parlamentară. Spune Stamate că, repet, ”va continua să lupte pentru dreptate și pentru Justiție”, dar îi este imposibil să explice alături de ce forțe politice parlamentare va lupta pentru a fi eficientă, adică să-și îndeplinească ”promisiunile din timpul campaniei electorale și din vremea comunicărilor ei cu cetățenii”. Logic ar fi fost ca toate aceste promisiuni să fi fost deja îndeplinite pînă acum, spre finalul mandatului actualei majorități parlamentare a PAS. Ce a făcut ”Olea” Stamate în ultimii peste trei ani, în afară de faptul că a fost printre autorii inițiativei care a facilitat eliberarea din pușcării a unor criminali înfiorători?
Acum, logic, ”Olea” Stamate, ca să ducă un simulacru de luptă ”pentru dreptate și pentru Justiție”, ar trebui să se alăture grupului socialiștilor și comuniștilor, iar asta pentru că doar într-un astfel de grup parlamentar mai poate fi vizibilă și relativ convingătoare pentru alegătorii care aud cu gura și votează cu mîna stîngă amputată. Cel mai probabil, ”Olea” nu va face un astfel de pas și, cu ”demnitate și responsabilitate asumată”, se va declara ”independentă”, adică independentă-dependentă doar de propriile-i închipuiri despre ea însăși. Cu alte cuvinte, ”va face trotuarul” prin Parlament, adică ”o să vagabondeze” prin Parlament ”contra cost”, adică plătită cu un salariu baban și restul de adausuri.
Ca ea au fost, sunt și vor fi permanent în ”Parlamentul experimental” al Republicii Moldova, iar asta pentru că indiferent ce partid deține o majoritate parlamentară se mulțumește cu un astfel de ”vagabondaj” deoarece oricînd, în diferite situații, poate culege, de pe ”centura Parlamentului, un alt ”vagabond necesar”. Acesta-i motivul pentru care nici o Putere nu a cutezat să emită o lege care să interzică ori să sancționeze traseismul politic. Aici mă refer la o lege care, în clipa în care un deputat părăsește partidul din care face parte pentru a trece la alt partid sau să devină ”independent”, să prevadă că acel deputat traseist să fie exclus automat din Parlament, iar locul lui să fie ocupat de următorul înscris pe lista partidului din care ”vagabondul” a evadat. ”La deprinderi moldovenești, se impun și legi moldovenești”!
Ne amintim cu toții cum i-a cumpărat, ”la bucată”, Vladimir Plahotniuc pe acei deputați comuniști din care nu văd pe nici unul în pușcărie. Ăia au fost niște ”vagabonzi parlamentari” care au știut să facă bișniță cu mandatul de deputat.
Realitățile din politica moldovenească sunt atît de obscene încît provoacă, în mod simultan, revoltă și rîs nestăvilit atunci cînd se vorbește, la nivel de guvernanți, de alinierea la standardele comunitare europene. Toate partidele moldovenești sunt întruchiparea liderilor lor care, de regulă, sunt aidoma adepților, numai că ei au puterea decizională, ștampila partidului și accesul la fluxurile de finanțare. Partidul e liderul, iar oamenii votează partidul pentru că liderul ”știe ce să le livreze”.
Deputatul care ajunge în Parlament pe lista unui partid i-o datorează liderului care poate că a avut nevoie de el, și-o poate datora sieși că a avut cu ce ”să cotizeze” ori face parte din ”clanul” familial ori de interese ”interconectate”. Prin urmare, acel deputat a ajuns în această postură nu pentru că are cunoștințe de politologie, că este sedus de ideologia partidului respectiv, de programul politic și de principiile și valorile democratice ale acestuia, ci pentru că, din start, e nevoie de el ca ”umplutură” de partid și ”umplutură” parlamentară care trebuie să voteze tot ce i se cere. Uneori, aceste ”umpluturi” și ”vagabonzi” parlamentari se identifică de minune și cu foștii lor lideri, iar Vlad Filat ar trebui să priceapă ce coardă politică sensibilă vreau să gîdil!
Te plesnește rîsul și te mănîncă palmele atunci cînd auzi cîte un ”vagabond” parlamentar spunînd că a părăsit partidul deoarece ”i-a înșelat așteptările”, așa cum tot hămăiau foștii comuniști cumpărați de Plahotniuc în ”talciocul Parlamentului”!
În Republica Moldova, nu sunt votate competențele politice autentice pentru că acestea nu există. Nici un partid nu are o ideologie politică și un program coerent pe care să-l și îndeplinească în clipa în care ajunge la Putere. Absolut toate partidele, fie că se declară de Dreapta, de Centru ori de Stînga, au un punct comun central – populismul! Sărăcia populației face din toate partidele un fel de fii ori fiice ale fostului partid comunist al URSS. Promit bunăstare amărîților și o țin tot așa din generație în generație. Ce i-au promis tatălui decedat, promit și fiului, care n-a apucat să afle în ce promisiuni electorale ”huzurea” părintele său. Intelectualii sunt și ei încolonați în ”babilonia amărîților”, cu excepția celor ”de serviciu partinic”. Liberali care habar nu au ce-i liberalismul, democrați care nu știu ce-i democrația, ăia care spun că ”iubesc Moldova” și nu-și iubesc nici nevestele, cei care spun că-s ”inima Moldovei” și fac infarct dacă nu pot fura la fel ca și cei de la Putere...!










