Ursula von der Leyen cere Turciei sa retraga migrantii de la granita cu Grecia

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat Luni, înaintea unor discuţii la Bruxelles cu Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, că Ankara trebuie să retragă migranţii şi refugiaţii de la frontiera cu Grecia, relatează Reuters, potrivit agerpres. „Găsirea unei soluţii la această situaţie va necesita eliminarea presiunii asupra graniţei”, a afirmat Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă. Ea a mai declarat că este urgent nevoie de garantarea dreptului la azil, de sprijinirea atît a Turciei, cît şi a Greciei, şi de mutarea persoanelor, în special a minorilor, blocate în insulele greceşti pe Europa continentală.

Erdogan a anunţat la 29 Februarie că graniţa Turciei cu UE este deschisă pentru migranţi, ceea ce reprezintă o încălcare a acordului dintre Ankara şi blocul comunitar.

Reprezentanţii UE l-au acuzat în mod repetat pe Preşedintele turc că vrea să şantajeze comunitatea internaţională şi să folosească criza migranţilor în acest scop. Mii de migranţi s-au îndreptat recent spre graniţa Turciei cu Grecia, unde trupele elene de frontieră i-au împiedicat să treacă.

Acordul UE-Turcia din 2016 prevede ca Ankara să prevină migraţia ilegală spre blocul comunitar. În schimb, UE a promis şase miliarde de euro pentru îngrijirea refugiaţilor sirieni din Turcia. O sursă europeană a dezvăluit pentru AFP că Executivul european pregăteşte un ajutor suplimentar de 500 de milioane de euro pentru refugiaţii sirieni din Turcia şi mai multe alte măsuri pentru a aplana tensiunile cu Ankara.