Ursula von der Leyen atenționează Ucraina şi Republica Moldova că drumul spre UE este dificil, dar plin de oportunităţi

Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a avertizat Marţi Ucraina şi Republica Moldova, cu ocazia deschiderii oficiale a negocierilor pentru intrarea în Uniunea Europeană, că va fi "un drum dificil", dar care oferă "oportunităţi imense", transmite EFE, potrivit Agerpres.

"Drumul de urmat va fi dificil, dar este şi plin de oportunităţi imense pentru Moldova şi Ucraina, precum şi pentru întreaga noastră Uniune", a indicat Von der Leyen, într-un clip video distribuit pe contul său de X.

Preşedinta CE s-a arătat convinsă că ”împreună putem construi o Europă mai mare, mai dinamică şi mai orientată spre viitor” şi a urat ”un început foarte fructuos al negocierilor de aderare a Ucrainei şi a Republicii Moldova”, care au ţinut Marţi primele conferinţe interguvernamentale cu UE în Luxemburg.

Ea a estimat că este "o veste foarte bună" faptul că UE deschide oficial negocierile de aderare cu cele două ţări. "Ne aflăm în pragul unui moment semnificativ şi transformator pentru aceste două ţări şi pentru Uniunea noastră şi sărbătorim valorile şi principiile care ne unesc", a spus von der Leyen.

Ea a precizat că UE "a fost întotdeauna mai mult decît o uniune politică şi economică: este o mărturie a aspiraţiei noastre colective pentru pace şi securitate, democraţie şi prosperitate".

Preşedinta CE a lăudat popoarele Ucrainei şi R. Moldova pentru că au dat dovadă de un "angajament neclintit şi hotărîre de a face parte din acest proiect" şi a apreciat că, chiar şi în vremuri de război şi tulburări, cele două ţări au iniţiat reforme ample.

"Ei ştiu că drumul lor va fi dur şi solicitant", a mai declarat ea, amintind că negocierile de extindere a UE "vizează pregătirea candidaţilor pentru responsabilităţile aderării". Din acest motiv, a subliniat Ursula von der Leyen, "nu există scurtături".

"Ne angajăm în aceste negocieri cu un spirit ferm de deschidere, participare şi angajament", a conchis preşedinta CE.