URMATOAREA CUCERIRE A LUI PUTIN

De ce Iraq-ul aşteaptă ajutor de la Rusia?

Decepţionat de ritmurile lente ale campaniei militare a SUA împotriva autoproclamatului Stat Islamic, Iraq-ul analizează la modul serios posibilitatea de a o face pe Rusia principal partener în această luptă.

Săptămîna trecută, reprezentanţii forţelor militare iraqiene au anunţat că au încheiat un acord cu Iranul, Siria şi Rusia privind schimbul de informaţii. Iar guvernul de la Bagdad a anunţat că nu exclude posibilitatea ca anume Rusiei să i se permită bombardarea unor teritorii din Iraq. Chiar şi liderul spiritual al şiiţilor, Haider al-Abadi, a spus că nu ar fi împotriva ajutorului rusesc în lupta cu Statul Islamic.

Iraq-ul nu pentru prima dată solicită Rusiei ajutor militar în momentele în care eforturile SUA nu mai aduc rezultatele scontate . În anul 2013, fostul premier iraqian Nouri al-Maliki a semnat cu Rusia un contract de 4,2 miliarde dolari privind livrarea de armament. Iar nu demult ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este gata să livreze Iraq-ului armament modern fără nici o condiţionare politică, spre deosebire de americani.

În cadrul vizitei sale recente în Moscova, ministrul apărării din Bagdad, Khaled al-Obeidi, a spus că „în lupta pe care o avem acum, armamentul rusesc este mai eficient. Eu ştiu că americanii nu ne vor oferi asemenea armament”.

Administraţia lui Obama a elaborat un plan de eliberare a Iraq-ului de Statul Islamic, însă, ca de obicei, a fost excesiv de atentă şi înceată în executarea lui. Pentru a face concurenţă posibilităţilor Rusiei, Washingtonul trebuia, cel puţin, să-şi dubleze eforturile. În plus, în momentul de faţă în Iraq se află prea puţini militari americani pentru a putea proteja comunităţile sunnite speriate.

Politologii constată că în cazul în care nu se vor activiza în Iraq, SUA riscă să transmită rolul de partener al Bagdad-ului Rusiei, care deja îşi creşte influenţa în regiune.

Sursa: "Foreign Affairs", SUA