UNUL DINTRE FIII LUI GADDAFI SI ALTI OPT COLABORATORI, CONDAMNATI LA MOARTE

Un tribunal libian l-a condamnat marţi la moarte în contumacie pe Saif al-Islam Gaddafi, fiu al fostului lider libian, împreună cu alţi opt colaboratori ai acestuia, după un proces eclipsat de violenţe şi diviziuni politice.

Tribunalul de la Tripoli, unde controlul este deţinut de o coaliţie de miliţii islamiste, i-a condamnat la moarte pe fostul prim-ministru al lui Gaddafi, Baghdadi al-Mahmoudi, şi pe fostul şef al serviciilor speciale, Abdullah Senussi.

Cei trei au fost condamnaţi pentru crime asociate genocidului, precum incitare la uciderea unor protestatari paşnici, recrutarea de mercenari şi înfiinţarea unor miliţii armate pentru a lichida revolta anti-Gaddafi. Verdictul poate fi atacat cu recurs la cea mai înaltă instanţă din Libia.

Un număr de 37 de persoane au fost judecate pentru rolul jucat în reprimarea revoltei care a dus la înlăturarea fostului regim în 2011. Potrivit Reuters, pe lîngă cele opt verdicte de condamnare la moarte, alţi opt foşti oficiali au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, iar şapte la cîte 12 ani de închisoare fiecare.

Saif al-Islam Kadhafi, în vîrstă de 43 de ani, care era frecvent prezentat ca un potenţial succesor al fostului dictator, a fost absent la pronunţarea sentinţei, întrucît nu se află în mîinile autorităţilor care deţin controlul la Tripoli.

De la arestarea sa în noiembrie 2011, el este deţinut la Zenten, la sud-vest de Tripoli, de miliţii care se opun autorităţilor de la Tripoli.

Sursa: Agerpres