UNIUNEA AVOCATILOR CERE RETRAGEREA AMENDAMENTULUI LA LEGEA AVOCATURII

Olesea Stamate vine cu o măsură de compromis

Uniunea Avocaților cere Parlamentului să retragă amendamentul propus de deputata PAS Olesea Stamate, președintă a comisiei juridice, numiri și imunități, la proiectul de Lege cu privire la avocatură, care vizează excluderea articolului 52, alineat 2, ce prevede că „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților (CUA), cu excepția infracțiunii flagrante”. Totodată, avocații anunță că pe 18 și 19 ianuarie vor fi în grevă japoneză, prin purtarea unei banderole albe la brațul stîng, transmite IPN.

În cazul în care Parlamentul nu admite adresarea Uniunii, avocații vor declara grevă generală pentru perioada 20-24 ianuarie, cu sistarea totală a activității de avocat, inclusiv a activității avocaților din cadrul sistemului asistenței juridice garantate de stat. Decizia a fost luată la 17 ianuarie, în cadrul unei ședințe extraordinare a Uniunii Avocaților.

Într-o reacție pe Facebook, Olesea Stamate a explicat că anul trecut a fost modificată Legea avocaturii prin care a fost exclus examenul de accedere în funcția de avocat a procurorilor și judecătorilor – excludere vehement criticată de avocați, dar și de PAS. Totodată, a fost adoptată încă o modificare, „mai pe sub masa”, propusă de Marina Tauber, care instituia o imunitate disproporționată avocaților, astfel încît art. 52 alin. (2) din Legea avocaturii la moment sună în felul următor: „Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al CUA, cu excepția infracțiunii flagrante”.

Președinta comisiei consideră că abuzurile din partea organelor procuraturii în trecut, au dus la apariția dorinței avocaților de a fi protejați. Judecătorii, spune ea, au un anumit grad de imunitate. Și totuși cînd ține de infracțiunile de corupție și de cazuri de flagrant, acordul CSM nu este necesar. În context, ea a înregistrat și un proiect de modificare a Constituției pentru a limita imunitatea deputaților în cazul infracțiunilor de corupție. Și în acest context, imunitatea avocaților pare disproporționată.

Olesea Stamate este de părere că printre avocați sînt mulți profesioniști onești, care-și fac meseria cu onoare și luptă cu corupția din sistem, însă sînt și cazuri cînd avocatul acționează ca un „intermediar” între client și judecător sau procuror. Asemenea cazuri, în opinia sa, trebuie investigate și sancționate. În context, ea vine cu o măsură de compromis și anume, ca avocații, cel puțin pînă la finalizarea evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor, să beneficieze de imunitate similară judecătorilor și cea care o propune pentru deputați – adică, imunitate, cu excepția infracțiunilor de corupție și cazurilor de flagrant.

Amendamentul privind excluderea alineatului 2 din articolul 52 al Legii cu privire la avocatură, a fost înaintat de Olesea Stamate la 22 decembrie 2021. Amendamentul prevede că odată cu excluderea din lege a normei, avocații vor putea fi reținuți, supuși aducerii silite, arestați și percheziționați fără acordul prealabil al CUA în cazul comiterii unor infracțiuni. Amendamentul fost criticat de breasla avocaților, care consideră că acesta atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei și la independența profesiei de avocat.

Legea cu privire la avocatură a fost votată în prima lectură la data de 21 octombrie 2021.

Sursa: IPN