Ungaria rusofila nu va sustine noile sanctiuni impotriva Rusiei

Ungaria se va opune noilor sancțiuni planificate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei, dacă acestea vizează domeniul energiei, a declarat Joi șeful de Cabinet al premierului Viktor Orban.

Comisia Europeană a propus Miercuri un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv restricții mai dure, mai multe interdicții individuale, dar și o plafonare a prețului petrolului pentru țările terțe.

Sancțiunile propuse nu includ măsuri dure, precum interzicerea importului de diamante rusești, care au fost cerute de Polonia și țările baltice.

Statele UE au nevoie de unanimitate pentru a impune sancțiunile, iar Viktor Orban a fost un critic vocal, afirmînd Luni că sancțiunile UE „s-au întors împotriva lor", determinînd creșterea prețurilor la energie și lovind economiile europene, scrie Reuters.

„Ungaria a făcut deja multe pentru a menține unitatea europeană, dar dacă vor exista sancțiuni energetice, atunci nu putem și nu îl vom susține", a declarat Gergely Gulyas în cadrul unei conferințe de presă.

„Așteptăm o listă finală și completă de sancțiuni și apoi putem negocia pe această temă. Ungaria nu poate susține sancțiuni în domeniul energiei."

De asemenea, Guvernul Ungariei se află în discuții cu Comisia Europeană pentru a obține fonduri UE de miliarde de euro, blocate din cauza preocupărilor legate de statul de drept. Gulyas a declarat că se așteaptă ca un acord să fie semnat, deoarece Budapesta este pregătită să își îndeplinească toate angajamentele asumate față de Comisie.