Ungaria acuza Ucraina de interferenta in afacerile interne

Ungaria a acuzat Luni Ucraina de amestec în afacerile sale interne, după ce Kievul a criticat semnarea de către autorităţile de la Budapesta a unui nou acord pe o durată de 15 ani de aprovizionare cu gaze naturale ruseşti cu gigantul energetic Gazprom, relatează Reuters, potrivit agerpres

Acordul încheiat de Ungaria constituie ”o decizie pur politică, nejustificată din punct de vedere economic şi este în detrimentul relaţiilor ucraineano-ungare”, se menţionează într-un comunicat dat publicităţii de Ministerul de Externe al Ucrainei, ţară ce riscă să piardă milioane de dolari din taxele de tranzit.

În replică, ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, a acuzat Ucraina de interferenţă în afacerile interne ale Ungariei în cadrul unei conferinţe de presă.

”Consumul (european) de gaze nu va scădea şi nici rolul Gazprom nu se va diminua”, a declarat Szijjarto, după ce Gazprom şi directorul executiv al grupului energetic ungar MVM au semnat un nou acord pe termen lung de furnizare a gazelor ruseşti.

”Pentru Ungaria, securitatea energetică este mai degrabă o chestiune de siguranţă, de suveranitate şi economică decît politică”, a afirmat şeful diplomaţiei ungare. ”Nu poţi încălzi casele cu declaraţii politice!”, potrivit acestuia.

Pe lîngă faptul că acordul este politic, comunicatul Ministerului ucrainean de Externe susţine că acesta va avea un impact semnificativ asupra securităţii energetice a Ucrainei şi a Europei. Kievul va cere Comisiei Europene să evalueze dacă acordul respectă legislaţia europeană în domeniul energiei.

Nici Gazprom şi nici Executivul european nu au făcut nici un comentariu deocamdată.

Explozia preţului de referinţă la gaze odată cu revenirea cererii în urma ridicării lockdown-urilor din perioada pandemiei reprezintă o problemă cu încărcătură politică.

Unii oameni politici europeni au cerut o anchetă cu privire la Gazprom, acuzînd compania rusă de întîrzierea livrării unor cantităţi suplimentare de gaze.

Cînd Ungaria a convenit condiţiile noului acord de livrare la sfîrşitul lunii August, Szijjarto s-a limitat să spună că preţul a fost stabilit, dar nu a dat detalii. Luni, el a spus că, pe piaţa cu amănuntul, consumatorii vor continua să plătească unul dintre cele mai mici preţuri la gaze din Europa.

Ministerul ucrainean de Externe a iniţiat Luni amînarea reuniunii Comisiei interguvernamentale ucraineano-ungare de cooperare economică, preconizată pentru 29-30 Septembrie la Budapesta, în urma semnării de către Ungaria a noului contract de gaze cu Rusia, anunţă publicaţia Ukrainska Pravda.