UNDE A LUAT NASTERE VIRUSUL HIV

Locul de origine al temutului virus se pare că a fost un paradis al tinerilor cu poftă de viaţă. Acolo, într-un oraş ofertant şi atrăgător, se adunau cei cu visuri măreţe de împlinit. Numai că la întoarcere, aduceau cu sine fără să ştie un duşman mortal, care ulterior s-a împrăştiat în întreaga lume: virusul imunodeficienţei umane. Oraşul cu pricina se numea în trecut Leopoldville şi era capitala Congo-ului Belgian. În decurs de numai cîţiva ani, acesta a devenit cel mai important port din Congo, de unde se transporta masiv, printre altele, petrolul. Oraşul poartă astăzi numele de Kinshasa, capitala Republicii Democrate Congo.

Odată cu bărbaţii aflaţi în goana după averi au sosit şi prostituatele şi căile ferate, elemente care au contribuit decisiv la răspîndirea rapidă a virusului. Astăzi, HIV 1 grupa M, tipul de virus originar din Leopoldville, reprezintă cea mai răspîndită formă de HIV - 90% din cei infectaţi sînt purtătorii acestui tip. Comparativ, HIV 1 grupa O se regăseşte la doar 2% din bolnavi, cu precădere în Africa centrală, chiar dacă acesta provine de undeva din apropiere de Leopoldville.

De aceea, cercetătorii de la Oxford sînt de părere că boala a devenit un fenomen global nu atît din cauza caracteristicilor sale funcţionale cît din cauza condiţiilor externe care i-au permis răspîndirea. Cercetătorii au elaborat un arbore genealogic pentru virus cu scopul de a-i găsi originile, utilizînd in acest sens genomul de la 800 de oameni infectaţi din Africa centrală. Prin studiile comparate între secvenţe de genomuri care au relevat diferenţele dintre ele, s-a putut concluziona unde se afla cel mai recent strămoş comun.

În fine, echipa de cercetători a constatat că toate genomurile de HIV au acelaşi strămoş – unul care a trăit în Leopoldville în jurul anului 1920. Studiul continuă cu încercările de a identifica metode de reducere a răspîndirii, deoarece chiar dacă acum ştim de unde provine, nu ştim cum va lua sfîrşit. 

Historia.ro